Via ferrata lesz a Kyseľ-szurdokban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/08/02
Hirdetés
A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazgatósága tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy a 40 évvel ezelőtti pusztító tűzvész után 2016. augusztus 18-tól ismét teljes hosszában járhatóvá teszik a Szlovák Paradicsomban található Kyseľ-szurdokot. Sok év után úgy tűnik, sikerült megtalálni a kompromisszumot a természetvédelem és a turisztikai igények között. A napokban befejeződik a munka szurdok ismét hozzáférhetővé váló alsó részén, melyet via ferrata formájában állítottak helyre, ezért a leendő látogatók védelme céljából az útvonalat fix drótkötelekkel és fémtálcákkal szerelték fel. A szurdoknak a Fehér-patak völgyében lévő szája és az Óriás-vízesés feletti híd között kialakított tanösvény lehetővé teszi, hogy a látogatók a nemzeti parkban másutt megszokottól eltérő formában megcsodálják és rendhagyó módon megtapasztalják a vad természetet. A leendő látogatóknak rendelkezniük kell megfelelő via ferrata felszereléssel, energiaelnyelő eszközzel, sisakkal és megfelelő minőségű lábbelivel. A tanösvényt a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park fogja felügyelni, és a természetvédelmi érdekeit szem előtt tartva csak június 15. és október 31. között lesz látogatható.

Az Óriás-vízesés hídja, valamint a Nagy- és a Kis-Kyseľ-völgyek elágazása közötti (ún. Kyseľ-szurdok alternatív útvonal) turistautat is teljesen felújítják, ez továbbra is minden látogató számárat hozzáférhető marad, és továbbra is egész évben hozzáférhető lesz.
A jelenleg kialakítás alatt lévő via ferrata, valamint a felújított alternatív útvonal nyilvános megnyitójára 2016. augusztus 18-án kerül sor, az új via ferrata ettől az időponttól lesz látogatható.
A via ferrata projekttel kapcsolatos részleteket, valamint azt, hogy a Kyseľ-szurdoknak ez a része milyen feltételekkel lesz hozzáférhető, a nemzeti park hamarosan közzéteszi (ez természetesen a magas-tatra.info oldalon azonnal olvasható lesz – a szerk.).

Figyelem!
A nemzeti park megkéri a látogatókat, hogy augusztus 18-ig ne lépjenek be a Kyseľ-szurdokba, és tartsák tiszteletben a területen elhelyezett figyelmeztető táblák utasításait. Amennyiben valaki a jelzett időpontot megelőzően illegális módon belép a szurdokba, azt a nemzeti park őrei akár 66 € helyszíni bírsággal is sújthatják!

Forrás: http://www.slovenskyraj.eu; Fotó: Peter Olekšák
Hirdetés
Hirdetés