A medvék táplálékot keresnek, és akár tízszer annyi kalóriát is felvesznek, mint tavasszal és nyáron. Naponta mindössze három-négy órát alszanak, az idő fennmaradó részét táplálkozással töltik.
Ez az oka annak, hogy ilyenkor az év más időszakainál gyakrabban találkozhatunk a természetben barnamedvével. Az állatok most halmozzák fel a téli pihenéshez szükséges zsírtartalékokat, idejük nagy részét élelemkereséssel töltik, és naponta mindössze három-négy órát alszanak.
Ösztöneik azt súgják nekik, hogy alaposan fel kell készülniük a télre. Naponta akár 20 ezer kalóriát is elfogyaszthatnak, ami tízszerese a tavaszi és nyári mennyiségnek. Éjjel-nappal nagy távolságokat járnak be, bogyókat, energiadús makkot és bükkmakkot, lehullott gyümölcsöket, illetve mezőgazdasági terményeket, például kukoricát, zabot és árpát keresve.
Gyakran változtatják tartózkodási helyüket, és olyan területekre húzódnak, ahol elegendő táplálékot találnak. Ezért nemcsak az erdőben, hanem lakóházak közelében is találkozhatunk velük.
A táplálék mellett a téli pihenésre alkalmas helyeket is keresik. December elején húzódnak be a vackukba, így várhatóan még másfél hónapig aktívak maradnak, és ez idő alatt az emberek is gyakrabban találkozhatnak velük.
A WWF (Természetvédelmi Világalap) szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a medvékkel való találkozásokból eredő konfliktusok megelőzésére, elősegítve az emberek és a vadon élő állatok biztonságos együttélését. Ne hagyjunk ételmaradékot és hulladékot a lakóhelyünk közelében. Ha az erdőben tartózkodnak, érdemes hallatni a hangjukat, például beszélgetéssel.
Túrázáskor fontos, hogy maradjunk a kijelölt útvonalakon, és legyünk különösen óvatosak szürkületkor és sötétedés után. Ha kutyát viszünk magunkkal, tartsuk ellenőrzés alatt, és vezessük pórázon.
A szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal által létrehozott hivatalos Pozor Medveď (Vigyázat, medve!) honlap, a pozormedved.sk, a lakosság biztonságának növelését, valamint a települések és turistautak közelében mozgó nagyragadozók megfigyelését szolgálja. A weboldal ellenőrzött figyelmeztetéseket és az erdei közlekedésre vonatkozó ajánlásokat tesz közzé. A portálon most is megtekinthető a Szlovákiában észlelt medvék aktuális, járások szerinti térképe, és saját megfigyelésünket is bejelenthetjük.
A beavatkozó csoportok működési területeiről szóló legfrissebb adatok abban is segíthetnek, hogy pl. gombászáskor elkerüljük a felesleges kockázatokat. A legtöbb medveészlelést a poprádi és a liptószentmiklósi járásból jelentik, de Martin, Besztercebánya és Privigye környékén is gyakoriak a találkozások.
Mit tegyünk, ha medvét pillantunk meg a közelünkben? A természetvédelmi szakemberek azt javasolják, hogy futás helyett hátrálva növeljük a távolságot az állattól, a futás ugyanis üldözési reakciót válthat ki belőle.
Ha fizikai kontaktusra kerül sor, a legjobb védekezés a passzív védelem. Feküdjünk hasra, karunkkal és vállunkkal védjük a fejünket és a nyakunkat, és próbáljunk mozdulatlanok maradni. A medve abbahagyhatja a támadást, ha úgy érzékeli, hogy nem jelentünk fenyegetést számára.
Ha medvét észlelünk, értesítsük az illetékes beavatkozó csoportot. Közvetlen veszély esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot!
Forrás: https://www.cezhory.sk