Alagút a Gáspár-csúcs alatt?... Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/01/27
Hirdetés
A Lengyel Kötélvasút Társaság (PKL) privatizációs szerződésében szerepel egy abszurdnak tűnő ötlet, mely szerint alagutat terveznek fúrni a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) csúcskupolája alatt. A Lengyel-Tátra talán legismertebb csúcsán a síelés élénkítésével kapcsolatban a lehetséges befektetők elképzeléseiről már a múltban is több olyan „kreatív” ötlet merült fel, amelyek nem álltak összhangban ennek az értékes természetvédelmi területnek a védelmével. Két évvel ezelőtt írták alá azt a megállapodást, melynek értelmében a Lengyel Kötélvasút Társaság (PKL) a Lengyel Hegyi Vasutak (PKG) fennhatósága alá került. Kiderült, hogy a vevő elkötelezett amellett, hogy modernizálni szeretné a Goryczka-katlanban (Goryczkova Kotlina) télen működő ülőszékes sífelvonót, és ezzel egyidejűleg alagutat szeretne fúrni a Gáspár-csúcs csúcskupolája alatt. Ezzel közvetlen összeköttetést létesítene a Gáspár-csúcsra közlekedő kabinos felvonó felső állomása a sípályán üzemelő ülőszékes felvonó felső állomása között. Hogy mi ennek a célja? Minden valószínűség szerint az, hogy a kabinos felvonóval érkező síelőknek ne kelljen megkerülni a csúcstömböt, és a lehető legrövidebb úton és idő alatt a hegy ellentétes oldalára jussanak.

De ezzel még nincs vége. Ahogy a Gaztea Krakowska című lap megírta, az alagútban elektronikus információs paneleket telepítenének, sőt, az egyik lehetséges változat szerint az alagutat lifttel kötnék össze a felette álló meteorológiai obszervatóriummal. A csúcskupola áttörése az előzetes tervek szerint három hónapig tartana. „Amennyiben megkapjuk a szükséges engedélyeket, a munkát kézi erővel képesek leszünk elvégezni” – mondta Janusz Ryś, a PKL vezérigazgatója.
Nem nehéz elképzelni, hogy ez az ötlet milyen heves ellenállásba ütközött a Tátrai Nemzeti Parkban (TPN). Szymon Ziobrowski, a TPN igazgatója „kozmikus” jelzővel illette a tervet, és kijelentette, hogy ezen a területen semmiféle bányászati munkához nem adják a hozzájárulásukat. Sajnos, bár fontos a nemzeti park véleménye, az ügyben a végső döntést a Környezetvédelmi Minisztérium és a Regionális Környezetvédelmi Hivatal hatáskörébe tartozik.
Csak remélni tudjuk, hogy a várható haszon helyett a józan ész játszik majd nagyobb szerepet a döntésben…

Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés