Nem sikerült megdönteni a gyorsasági síelés tátrai rekordját

Nem sikerült megdönteni a gyorsasági síelés tátrai rekordját

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/03/06
Michal Bekeš szlovák gyorssíelő ezúttal nem tudta megdönteni a Tátra 44 éve fennálló gyorsasági síelés rekordját.
Hirdetés

Március 1-én Szlovákia, Lengyelország és Csehország leggyorsabb síelői a Magas-Tátrában, a Lomnici-nyeregben (Lomnické sedlo) próbálták megdönteni a Tátra 44 ével ezelőtt felállított gyorsasági sírekordját, ám a lengyel Jacek Niklinski 1979-ben a Gáspár-csúcsról (Kasprowy Wierch) lesíelve felállított tátrai gyorsasági rekordját (180,63 km/óra) a résztvevők erőfeszítései ellenére ezúttal sem sikerült megdönteni.

A jelenlegi szlovák rekord 174,57 km/óra

A gyorsasági síelés szlovák rekordját 2022 márciusától Michal Bekeš szlovák síelő tartja, aki 174,57 km/h-val száguldott le a Lomnici-nyereg lejtőjén. Egy év elteltével Michal megpróbálta túlszárnyalni ezt a rekordot, de ez most sajnos nem sikerült. „Volt egy kis problémám a pályán történő száguldás közben, mert megsérült a sílécem belső éle. De nem szeretnék emiatt kifogásokat keresni. Ez egyszerűen csak egy verseny volt, ahol minden ezredmásodpercben figyelni kell arra, hogy ne sérüljön meg az ember, és ez a starttól a célba érkezésig tökéletes menet volt” – mondta Michal Bekeš nem sokkal a célba érkezés után. „A tegnapelőtti havazás miatt az új hó egyszerűen nem tette lehetővé, hogy gyorsabban tudjunk síelni. Kár érte, mert a pálya nagyon jól előkészített és nagyon gyors. Sebaj, jövőre újra megpróbáljuk” – tette hozzá a leggyorsabb szlovák síelő, aki Lomnici- nyeregben készül a franciaországi Varsban megrendezésre kerülő világbajnokságra, ahol a többi versenyzővel együtt megpróbálja majd megdönteni a 254 km/órás világrekordot.

Nem sikerült megdönteni a gyorsasági síelés tátrai rekordját-2
Michal Bekeš
Nem sikerült megdönteni a gyorsasági síelés tátrai rekordját-2
Forrás: Vysoké Tatry - Hory zážitkov

Michal Bekeš mellett szintén ott volt a rajtnál a tapasztalt Radim Palan, az első cseh síző, aki Speedski futamot tudott nyerni. „A versenysízésben általában az a helyzet, hogy minél jobban emlékszik az ember a lefelé vezető útra, annál lassabban megy. Bár azt mondják, hogy a csúcson ki kell kapcsolni az agyunkat, és csak lent kell ismét bekapcsolni, ez ebben a sportban biztosan nem igaz. Itt minden a precizitásról szól, ilyen sebességnél – a nyílegyenes pályán 200 km/óra fölött megyünk – az ember nem engedheti meg magának, hogy hibázzon” – árulta el Palan. Véleménye szerint ezeken a versenyeken apróságok döntik el a sikert. „A legfontosabb apróság a finomra hangolt aerodinamikai pozíció mellett a sílécek felületen tartásának művészete és a kockázattal való játék. Mert ha a síléceket a hó felületén tartod, akkor folyamatosan gyorsulnak, ugyanakkor lebegnek és akár el is szállhatnak, ezért fontos, hogy kordában tartsuk őket” – magyarázta Radim.

Hagyományt szeretnének teremteni

Jozef Štefaňák, Tátraváros (Vysoké Tatry) polgármestere és Leszek Dorula, a lengyelországi Zakopane polgármestere is a helyszínen szorított a versenyzőknek, hogy megdöntsék a tátrai rekordot. Bár a rekorddöntési kísérlet ezúttal nem sikerült, a Magas-Tátra készen áll arra, hogy jövőre újra megkíséreljék ezt. 
„Nagyon tetszik Michal ötlete, hogy megdöntse a Tátrai rekordot, és mivel Tátralomnic és a Lomnici-nyereg kifejezetten hazai terep számára, szeretnénk hagyományt teremteni az eseményből. Ez a különleges sípálya nagyon jó feltételeket biztosít a gyorssíelők felkészüléséhez, örülnénk, ha jövőre a Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból érkező versenyzők ismét itt találkoznának, és megpróbálnák megdönteni, és még tovább növelni a tátrai rekordot” – mondta Dušan Slavkovský, a Vysoké Tatry síközpont igazgatója.

Nem sikerült megdönteni a gyorsasági síelés tátrai rekordját-1
Ezúttal elmaradt a rekord
Nem sikerült megdönteni a gyorsasági síelés tátrai rekordját-1
Forrás: Vysoké Tatry - Hory zážitkov

A futamokon elért legmagasabb sebességek:

Elősíelők

Patrik Kolesár 150,96 km/h; Marel Dolák 143,05 km/h

Snowboard

Boris Karolčík (SK) 117,16 km/h

Gyorssízők  

Michal Bekeš (SK) 171,44 km/h
Radim Palán (CZ) 169,81 km/h
Petr Urban (CZ) 167,09 km/h
Edvard Foldyna (CZ) 166,57 km/h
Dariusz Duda (PL) 164,88 km/h

A gyorssíelést kedvelő amatőr síelők március 11-én Csorbatón (Štrbské Pleso), március 18-án Tátralomnicon (Tatranská Lomnica), március 25-én pedig Jasnán (Jasna) mérhetik össze erejüket a Hero Season Trophy Touron, a Téli Szezon Hőse trófeáért kiírt amatőr síversenyen.
Forrás: https://www.tatryportal.sk

Hirdetés
Hirdetés