Lévay József: Szentpéteri üres fészek Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/18
Hirdetés
Balra, az előtérben a Millennium villa

Lévay József (1825–1918) költő, műfordító, a Magyar Tudományos Akadémia tagja 25 éven át, 67 éves korától 92 esztendős koráig vezette nagyobb részben a szüleitől örökölt, a szülőháza helyén 1840 körül emelt sajószentpéteri kúriában, kisebb részben pedig miskolci lakásaiban írott feljegyzéseit. Az idős költő gyakran járt haza Sajószentpéterre, agg szüleihez. Ezek hirtelen és egymást alig pár héttel követő halála után szinte rítusossá váltak hazalátogatásai a "szentpéteri üres fészekbe", melyekről 1892-től vezetett naplójában számolt be maga-magának.

A költő idős korában, 1901 és 1912 között minden évben 1 hónapot Tátraszéplakon töltött, ahol minden alkalommal a Millennium villában szállt meg. A naplóban, élete fontos eseményei sorában természetesen tátrai élményei is fontos helyet foglalnak el. A Szentpéteri üres fészek 2001-ben jelent meg, Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei levéltár kiadásában, mindössze 500 példányban, és nem került kereskedelmi forgalomba. Az alábbiakban a napló egyik Tátraszéplakon írott részlete olvasható:

Tátraszéplak, 1905. július 31.

"Délután lementem Gerlachfalva felé a bokros erdő közt egy gyalogúton. Ott jó messzire benn, csaknem az erdőszélen van felállítva egy jó tört oszlop emlékkő csinosan kidolgozva, vasráccsal körülvéve. Egyik oldalán magyarul, másik oldalán németül arany betűkkel ez van felírva: Hű emlékezetben a feledhetetlennek szentelve Alfréd fivérétől. Itt agyonlövetett Flesch Zsigmond Károly úr 1900. augusztus 7-én. Magánzó Bécsből. Vadászat – cserkészet – közben szerencsétlenségből lőtte meg egy Füzesséry nevű fiatalember. Az volt akkor az elterjedt hír, hogy a fiatalember udvarlója volt Flesch igen szép, fiatal nejének, s a lövés szándékosan történt. Sokat folyt az ügy a különböző törvényszékek előtt. Végre a fiatalembert felmentették, a szép özvegy pedig nemsokára a gyászév letelte után férjhez ment másvalakihez."
Forrás: Kovács Attila
Hirdetés
Hirdetés