2018. október 20., szombat

Öt plusz egy ismert ember, akik jártak a Tátrában


A Tátra szépsége sok embert vonz, köztük a művészetek és a tudomány világának számos képviselőjét is, akik életük során eljutottak a Tátrába. Nézzünk közülük néhányat:
1. 1899-ben járt a Tengerszem-csúcson Maria Skłodowska-Curie, a lengyel származású fizikus és kémikus, a radioaktivitás úttörő kutatója.
2. 1966-ban járt a Lomnici-csúcson, Jurij Gagarin szovjet űrhajós, az első ember a világűrben.
3. 2008-ban látogatta meg a Magas-Tátrát II. Erzsébet brit királynő, akit Ótátrafüredről felvittek a Tarajkára.
4. Jan Matejko történelmi festő, akit sokan a legnagyobb lengyel festőnek tartanak, két alkalommal is ellátogatott a Tátrába. Mindkét alkalommal rossz időjárást fogott ki, ezért munkásságában nem szerepelnek tátrai motívumok.
5. A híres lengyel író, Bolesław Prus (többek között „A fáraó” című történelmi regény írója) szerette ugyan a Tátrát, de mivel tériszonyban szenvedett, a Skupien-dűlőn át még a Gąsienica-völgybe sem tudott eljutni a Lengyel-Jávor-völgybe vezető szakadékok miatt.
+1. Petőfi Sándor, a reformkor legnagyobb költője 1845 tavaszán járt először a Tátra közelében, amikor három hónapot töltött a Szepességben. Ellátogatott Késmárkra is, ezt a kirándulást azonban az időjárás nem fogadta a kegyeibe, így Matejkohoz hasonlóan az ő munkásságában sem szerepel a Tátra…
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl; Tátrai túrák

3 megjegyzés:

 1. Petőfi munkásságában szerepel a Tátra, csak észre kell venni. Az Alföld c. versében: "Mit nekem te zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes tája!" Petőfi a fent említett utazása alkalmával már elutazófélben volt a Szepességből, amikor a Tátra kitárulkozott előtte. Természetesen elragadtatott szavakkal írt róla.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így van! Viszont 40 éve gondolkodom azon, hogy pláne a Tátra viszonylatában, mi tetszett Neki annyira az Alföldön?! ;-)

   Törlés
  2. Petőfi az "Alföld" című versnél sokkal közelebbi tátrai élményeit is papírra vetette az "Úti jegyzetek"-ben, pontosan erről szól a +1 pont...

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...