A Szlovák Paradicsom valóban a földi Paradicsom Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/04/27
Hirdetés
Már az elnevezéséből is adódik, hogy a Szlovák Paradicsom a természet hihetetlen szépségeinek ad otthont. Gyönyörű vízesések, szakadékok, völgyek, patakok, csúcsok… És az a hihetetlen lelki nyugalom, melyet e nemzeti park természeti szépségeinek felfedezése során átélhetünk. Sokan biztosak abban, hogy a Szlovák Paradicsom egyszerűen Isten ajándéka. Szó szerint a földi Paradicsom.
Aki esetleg még nem járt a Szlovák Paradicsomban, az alábbi fotók talán őket is meggyőzik ennek a vidéknek a szépségéről. A fotókat egy fiatal szepesi fotós, egyben túravezető, az iglói (Spišská Nová Veš) Andrej Pižem készítette. A fotózás számára munka, de ugyanakkor kedvenc időtöltése is egyben.
A fiatalember hat évvel ezelőtt kezdett el fotózással foglalkozni. „Akkor éreztem először szükségét annak, hogy megörökítsem, és másokkal is megosszam ezeket a természeti szépségeket úgy, ahogy én látom” – mondta. Ahogy múlt az idő, Andrej más fotóstémákkal is elkezdett foglalkozni. Ma már mindegy számára, hogy portrét, makro vagy utcai fotó készít, mivel azonban szívesen vándorol a világban, leggyakrabban a minket körülölelő tájat fotózza. A Szlovák Paradicsom Andrej szíve csücske. „Itt születtem, itt nőttem fel, itt tanultam meg szeretni a természetet, a túrázást, a kerékpározást”.

Sok szép hely van a világban, de a Szlovák Paradicsom Andrej számára mindennél különlegesebb. „A világ sok országában, számtalan gyönyörű helyen jártam, de büszkén mondhatom, hogy sehol a világon nincs még egy ilyen hely, mint a Szlovák Paradicsom”.
Andrej számára ez az a hely, ahol mindig nagyon boldog, akárhányszor is tér vissza újra és újra. Egy hely mindig újabb inspirációval, mert minden alkalommal, amikor a hegység titkait kutatja, mindig talál valami újat és szépet. Valami láthatatlan mágnes vonzza őt ide, és kényszeríti újabb és újabb fotók elkészítésére, azokon a helyeken is, amelyeket már úgy ismer, mint a tenyerét. Az alábbi fotók a nemzeti park leglátogatottabb szurdokában, a Suchá Belá-szurdokban készültek.
Különleges figyelmet érdemel a Nagy-Sólyom-völgy, amely még mai a az egyik legvadabb völgy a nemzeti parkban.
Andrej kedvence ez az éjszakai fotó a Klauzy-víztározóról. „Ezt a fotót egy éjszakai túra során készítettem. Az év legrövidebb éjszakáján készült, amikor ráadásul telihold volt, így kényelmes éjszakai túrát tettem”. Ahogy az látható, a fiatal fotósnak sikerült megörökíteni a víztározó szinte varázslatos hangulatát, amely a nemzeti park középső részén helyezkedik el.










„Nagyon szerencsésnek érzem magam, amiért Iglón élek, így nekem a Szlovák Paradicsom szinte a kert végében van” – fejezte be mondandóját a fiatal fotós, Andrej Pižem, akinek további fotóit itt lehet megtekinteni.

Forrás: http://omeste.sk; Fotó: Andrej Pižem
Hirdetés
Hirdetés