2016. szeptember 4., vasárnap

Sloboda pod nákladom (Teher alatt szabadon)

Amit a hátadra vettél, el kell vinned a célig.
Csaknem száz kilogrammal a hátukon gázolnak a hóban, ellenállnak a viharnak és a szélnek. A tátrai teherhordóknak bármilyen időjárási körülmények között el kell látniuk a menedékházakat. Munkájuk nem csak mesterség, de paradox módon a belső békéhez vezető út is. Ismerkedjünk meg a tátrai teherhordók idősebb generációjával. Megérthetjük azt, miért ők maradtak a mesterség utolsó mohikánjai az európai kontinensen. És talán megtudhatunk valami arról a teherről, amit mindannyian hordozunk.

„A teherhordás közben a legnagyobb szerepe a szabadságnak van. A hegyek miatt csinálom. Nem csak azért, mert szépek, hanem azért is, mert köztük szabadnak érzem magam. A legteljesebb életete tudom élni, amilyet csak akarok. A szabadság nem helyettesíthető semmivel. Semmivel!” – Viktor Beránek, a Hunfyalvy-völgyi menedékház bérlője, tátrai teherhordó.A 2016-ban készült 61 perces dokumentumfilm 2016. szeptember 1-től látható a szlovák mozikban.

6 megjegyzés:

 1. Üdv!
  Vajon, hogy lehetne magyar nyelven hozzájutni - vagy esetleg angolul feliratozva akár? Erről esetleg van valahol infó?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos nem tudok róla, de ha elérhető lesz magyarul, meg fogom osztani.

   Törlés
 2. Szia!
  Köszi szépen!

  Üdv.: Bálint

  VálaszTörlés
 3. Szeptember 10-én egy mítosz rombolásnak voltam tanúja a Rabló menedékháznál. Du 2 után teherhordó kerettel a vállán megjelent egy 30-as bombázó. A ház alatt megpihent, a szimpatizánsok, barátok körbevették, egy pohár Kofolát is vittek neki, majd sűrű fotózások közepette fölkísérték a menedékházhoz. Furcsa érzésem volt, valami megint elveszett? A teherhordás egy életforma, a hölgy vélhetően nem a teherhordók viszontagságos életét éli. A fizikai felkészülésnek kevésbé attraktív formáját is választhatta volna, bár lehet hogy ez is a ház új vezetésének piár fogása.

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 5. Én 2014-ben jártam legutóbb a Tengerszem csúcsra vezető úton és emlékeim szerint a Poprádi tónál a Kapor csúcs felé menő elágazásnál voltak kitéve málha keretek hordókkal megpakolva, amiket önkéntes alapon fel lehetett vinni a házig, cserébe egy Kofoláért vagy sörért, már pontosan nem emlékszem. Szerintem ilyesmiről lehetett szó, vagy szimplán egy fogadásról. Én nem hinném, hogy ez annyira nagy baj lenne, azon túlmenően, hogy nyilván reklám is a menedékháznak, de egyúttal kihívás is a próbálkozóknak. Ha viszont arra gondolsz, hogy az üres kerettel "poénból" ment fel a hölgy, akkor az tényleg értelmetlen.
  Szűcs Zoltán

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...