2016. május 19., csütörtök

30 év után ismét lehet raftingolni a Hernádon

A környezetvédők egy részének tiltakozása ellenére 30 év után ismét lehet raftingolni a Szlovák Paradicsom legismertebb folyóján, a Hernádon (Hornád). A vadvízi evezés szerelmesei ismét élvezhetik a nemzeti park legvonzóbb részén, a Káposztafalvától (Hrabušice) Csingóig (Čingov) vezető 11,75 km hosszú vízi túra szépségeit. A vadvízi evezés ismételt lehetővé tételének előkészítését és szervezését a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazgatósága végezte. „A folyón május 1. és október 31. között lehet evezni, de csak akkor, ha a beszállóhelyen (Hrabušice Mýto) legalább 70 cm a Hernád vízszintje. Ha a vízszint meghaladja a 110 cm-t, tilos az evezés. Ez nem csak a hajósok biztonsága miatt, hanem a nemzeti park értékeinek védelme miatt is fontos” – mondta el az új látványosság hivatalos megnyitóján Tomáš Dražil, a nemzeti park igazgatója. Az idei nyári szezon egyik újdonságának beharangozott raftingolás a Hernádnak azon a szakaszán lehetséges, amely a Hernád-áttörés (Prielom Hornádu) nevű mély kanyonban vezet.

A Hernád-áttörés a legszigorúbb védettséget élvező természetvédelmi terület, amely a nemzeti park egyik legértékesebb területe, egyedülálló természeti látnivalókkal. Éppen ezért a vadvízi evezés csak bizonyos, a természetvédelem érdekeit is szem előtt tartó feltételek mellett lehetséges. Ahogy az igazgató elmondta, naponta maximum 70 db. egy- vagy kétüléses kajak indulása van engedélyezve. A raftingolás iránt érdeklődők a nemzeti park megújult honlapján tájékozódhatnak a napi foglaltságról és a folyó vízszintjéről, és ugyancsak itt van lehetőségük időpontot foglalniuk. A vadvízi evezésért beszedett belépődíjakat a folyó karbantartására, különösen a hulladék eltávolítására és a kidőlt fák eltávolítására szeretnék használni. Az engedély nélküli vadvízi evezést a nemzeti park dolgozói vagy a természetvédelmi őrség tagjai 66 € helyszíni bírsággal büntethetik. „A természetvédelem és az ökoturizmus által szabályozott tevékenységek nem zárják ki egymást, így van ez a világ más nemzeti parkjaiban is. Ez az új szolgáltatás minden bizonnyal növeli majd a Szlovák Paradicsom vonzerejét” – mondta el Milan Boroš, a Szlovák Természetvédelmi Hivatal igazgatója.
Nem mindenki örül azonban ennek az új vonzerőnek. Bedřich Hájek, a Szlovák Természetvédelmi Unió képviselője rámutatott, hogy a Hernád-áttörés Nemzeti Természetvédelmi Területen fészkel az utolsó pár békászó sas, a fekete gólya pedig a folyó alsó folyásán halássza azt a halat, amellyel a csibéit táplálja. „A terület ritka, védett állatok otthona. Ez a tevékenység, amely nagyon zajos, megzavarhatja az életüket, és az életkörülmények változása e ritka állatok eltűnéséhez vezethet. Az ötödik szintű védelmet élvező területeken törvény tiltja a védett állatok nyugalmának, békéjének megzavarását, különösen a párzási és szaporodási időszakban” – mondta el a természetvédő, aki arra is rámutatott, hogy 30 évvel ezelőtt éppen a fentiek miatt lett megszüntetve a vadvízi evezés a folyónak ezen a szakaszán. Véleménye szerint az elmúlt időszakban sem a törvényben meghatározott feltételek, sem pedig a nemzeti park által előírt rendelkezések nem változtak. Álláspontjuk szerint ezt a tevékenységet a Hernádnak csak azon a részén lehetne engedélyezni, amely nem tartozik a nemzeti park területéhez.
1 megjegyzés:

 1. Elég sokszor bejártam már a Hernád-áttörést.
  Én már biztosan nem fogok ott kajakozni, de jónak tartom, hogy szabályozott mértékben ismét engedélyezik a taftingolást.
  A vízállás sokszor olyan alacsony, hogy az is korlátozza ezt a kikapcsolódási formát.
  Lehet, hogy fészkel a környéken békászó sas, de nem gondolom, hogy a Hernádnak ezen a szakaszán sok békát találna.
  Sokkal inkább a Klauzy-tó környékén érdemes vadásznia.
  Mivel a Fehér-patakon már régen nem úsztatnak fát, arra biztosan nem zavarják e ritka sas táplálék szerzését.
  Tehát: raftingra fel!
  Ők is színesítik majd a kanyonban a látványt:)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...