2011. augusztus 31., szerda

A vadon utolsó királya, a medve

Miután nincs természetes ellensége, a medvék már évszázadok óta az erdők valódi urai. A medvék megtanulták, hogyan rejtőzzenek el az ember elől, így a hegyi falvak lakói néha nem is tudják, hogy ezek a hatalmas állatok ott élnek a közelükben. A barnamedve (Ursus arctos), amely a jegesmedve (Ursus maritimus) unokatestvére, a legnagyobb szárazföldi ragadozó a világon. Jelenleg (Skandinávia egyes régióit és kontinensünk keleti részét kivéve) szinte kizárólag csak a hegyekben élnek, így sokan azt gondolják róluk, hogy hegyi állatok.

Ez azonban nem igaz. Valaha ezek a szőrös óriások egész Európát benépesítették, de az egyre nagyobb területeket elfoglaló ember fokozatosan a hegyekbe szorította őket. A valaha ebben az esetben azt jelenti, a nagyon távoli múltban, hiszen a medvéket már a korai középkorban kiszorítottuk korábbi életterükről.
Lengyelországban, az első Piast uralkodók (kb. 950-992 között) idején szinte az egész országban meg lehetett találni őket, a Tátra sötét erdőségeitől kezdve egészen a hatalmas Balti-erdőkig. Évszázadokon át a király joga volt, hogy megölje az erdők királyát, de a törvényt már akkor sem mindig tartották be. A síkságokon élő medvék holokausztja a XVII.-XIX. század között következett be, amikor gondolkodás nélkül kilőtték e nemes vad utolsó példányait is. A leghosszabb ideig a mai Białowieski Nemzeti Parkban maradtak fenn, ahol még a XIX. század hetvenes éveiben is vadászták őket. Ugyanakkor meglepő módon az utolsó, nem a hegyekben kilőtt vadat 1867-ben ejtették el Łodz közelében. Aki ismeri ezt a területet, annak még inkább meglepő lehet a tény, hogy még kevesebb, mint 150 évvel ezelőtt is élt itt ez a hatalmas ragadozó (bár lehet, hogy csak odatévedt valahonnan).
Jelenleg Lengyelország öt körzetében élnek barnamedvék, ezek mind a Kárpátok láncolatához tartoznak. Az ország egyéb területein, p. a Szudéták erdőiben csak nagyon ritkán fordulnak elő, és ezek mind egyedül kóborló egyedek. A medvék főleg éjszakai életet élő állatok, egy éjjel képesek akár 20 km-t is megtenni, de napközben is aktívak lehetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...