A Lengyel-Tátrában szinte mindenhol magyarokkal találkozhatunk

A Lengyel-Tátrában szinte mindenhol magyarokkal találkozhatunk

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://wiadomosci.onet.pl
2024/01/15
Jó napot – ezt a két magyar szót a Podhale legtöbb éttermében már ismerik a pincérek. December elejétől a Tátra lengyel oldalát megrohamozták a magyar turisták. Mi vonzza a magyarokat Zakopanéba?
Hirdetés

Jó napot – Dzień dobry

Jó napot – ezt a két magyar szót Podhale (Havasalja) legtöbb éttermében már ismerik a pincérek. December elejétől a Tátra lengyel oldalát szinte lerohanták a magyar turisták. Főleg hétvégén vannak sokan, amikor több ezer magyar rendszámú autó közlekedik Havasalján. A magyar vendégek saját autóval és autóbuszokkal érkeznek a Lengyel-Tátrába, a Szlovákián át vezető autópályának köszönhetően Budapestről Zakopanéba kevesebb mint öt órát vesz igénybe az út. 
Bár Magyarország közvetlenül szomszédos olyan országokkal, ahol megfelelő síterepek állnak rendelkezésre, a magyar turisták Ausztria és Szlovákia helyett mégis egyre inkább Lengyelországot választják, legfőképpen az árak miatt, melyek Havasalján egyértelműen a legalacsonyabbak.
A turisztikai szakemberek szerint a „szájról-szájra” terjedő marketing eredményeként szerették meg a Balaton országából érkező vendégek Zakopanét és környékét, a korábban már itt járt magyar turisták ugyanis rávették otthoni barátaikat, hogy Lengyelországba kiránduljanak.

Egyre több magyar turista érkezik Zakopanéba

Ha a tavalyi nyári szezont (és több korábbit is) az arab turisták „mentették meg” Havasalján, akkor eddig a téli szezont a magyarok menthetik meg. Az idei téli szezonban sok magyar turista keres szállást Zakopanéban és környékén. Ez különösen december közepén volt tapasztalható, amikor hétvégéken több magyar vendég volt a sípályákon, mint lengyel. Mára megfordultak az arányok, de még mindig sokkal több a magyarországi turista a lengyel hegyekben, mint a korábbi években.

A Lengyel-Tátrában szinte mindenhol magyarokkal találkozhatunk-5
A zakopanei piac
A Lengyel-Tátrában szinte mindenhol magyarokkal találkozhatunk-5
Forrás: Barna Zsolt

„Az a bizonyos „hógolyó effektus” tapasztalható – mondta Emilia Glista, a zakopanei Jointsystem marketingügynökség munkatársa, amely turisztikai létesítmények kezelésével foglalkozik. „Évek óta egyre több vendég érkezik Magyarországról a Havasaljára, akik láthatóan elégedettek voltak az itteni körülményekkel, és hazaérkezésüket követően elismerően nyilatkoztak a Lengyelországban töltött kirándulásról. A sok pozitív véleménynek is köszönhetően idén nagyon sok foglalásunk érkezett Magyarországról. Becsléseink szerint 2023. decemberében minden harmadik külföldi vendég Magyarországról érkezett Havasaljára” – mondta a szakember.

A magyaroknak olcsó Lengyelország

A lengyel hegyek több okból is vonzóak a magyar turisták számára. Először is bár Magyarország szintén Közép-Európában található, melegebb éghajlatú, mint Lengyelország. Nincsenek nagy hegyek, ha tehát a magyarok „havas kalandról” álmodoznak, akkor a szomszéd országokba kell utazniuk. A közelben Romániában, Szerbiában, Ausztriában, Horvátországban, Szlovákiában és Lengyelországban vannak síközpontok, ezek közül Ausztria és Szlovákia a síelők szempontjából jobb lejtőkkel rendelkezik, mint Lengyelország, de ha figyelembe vesszük a helyi árakat és az egyéb kiegészítő létesítmények (termálfürdők, vendéglátóhelyek) színvonalát, ebből a szempontból a magyarok számára összességében Lengyelország a legkedvezőbb.

A Lengyel-Tátrában szinte mindenhol magyarokkal találkozhatunk-2
Termy Chocholowskie
A Lengyel-Tátrában szinte mindenhol magyarokkal találkozhatunk-2
Forrás: Nagy Árpád

„A magyar turisták a saját pénztárcájukon is megtapasztalhatják ezt, és valószínűleg az is fontos számukra, hogy országaink, bár nem szomszédok, de nagyon közel vannak egymáshoz” – mondta egy zakopanei taxisofőr. „Zakopanéból akár 4,5 óra alatt, szinte végig autópályán el lehet jutni Budapestre. Ha a magyar fővárosból indulunk, Poprádig autópályán, ami 50 km-re van Zakopanétól. A többi azt hiszem mindenki előtt ismert, a magyar turista jól érzi magát Lengyelországban, ahogy például mi is Hajdúszoboszlón, hiszen „unokatestvérek” vagyunk”.

Mi tetszik legjobban a magyaroknak a gorál karczmában?

„December elejétől már négy alkalommal voltak magyar vendégeim Czarna Górán található kis panziómban, közülük néhányan a karácsonyt is itt töltötték. Egy budapesti házaspár szenteste előtt egy nappal érkezett. Amikor este megálltak a ház előtt, erősen havazott. A feleség kiszállt az autóból, és szinte ugrált a boldogságtól. Később a férje elmondta, hogy másnap van a születésnapja, az utazás volt az ajándéka, mert szerette volna látni a telet a hegyekben.
Hozzátette, hogy hazautazásuk előtt megkérdezte a vendégeit, mi tetszett nekik a legjobban Lengyelországban. „Azt mondták, hogy minden. Síeltek, sétáltak a Krupówkin és voltak egy termálfürdőben is. Nagyon dicsérték az árakat. Azt mondták, hogy Lengyelországban olcsó. Kár, hogy a lengyel turistáktól sokszor éppen az ellenkezőjét hallom” – tette hozzá fanyar mosollyal a gorál férfi.

A Lengyel-Tátrában szinte mindenhol magyarokkal találkozhatunk-4
Zakopane éjjel
A Lengyel-Tátrában szinte mindenhol magyarokkal találkozhatunk-4
Forrás: Nagy Árpád

A turizmusban dolgozó vállalkozó szavait a Debrecenből érkezett Ildikó is megerősíti, aki Białka Tatrzańskán pihen a családjával. „Nagyon szép itt, rengeteg a látnivaló, elfogadhatóak az árak, az emberek barátságosak, és még az olcsóbb panziók is úgy vannak berendezve, mint a mi drágább szállodáink. Sokat síelünk, esténként beülünk a vendéglőbe (karczma), finom a konyhájuk. Az egyetlen dolog, ami hiányzik ahhoz, hogy teljesen boldog legyek, az a hó. Olvad, így nincs meg az igazi téli hangulat. De ettől eltekintve gyönyörű.

A felvonóknál szinte csak magyar szót hallani

Több magyar, akivel beszélgettünk, azt mondta, hogy meglepte őket, hogy milyen sok honfitársuk döntött úgy, hogy idén Lengyelországban tölti a téli szabadságát. „A felvonóknál sorban állva néha csak magyar szót lehet hallani” – mondja László, egy budapesti síelő, aki Białka Tatrzańska pályáin síel. „Lengyelország láthatóan nagyon népszerű lett nálunk. Ez jó, mert tényleg érdemes ide utazni. Csak pozitív meglepetések érnek. Leginkább az ételek és az árak, ami itt nagyon olcsó! Össze sem lehet hasonlítani az Alpokkal, itt van a legjobb ár-érték arány.

A Lengyel-Tátrában szinte mindenhol magyarokkal találkozhatunk-3
Kilátás a Gubalówkáról
A Lengyel-Tátrában szinte mindenhol magyarokkal találkozhatunk-3
Forrás: Nagy Árpád

Amikor megkérdezzük Lászlót, hogy pontosan mi ízlett neki legjobban, azt mondta, hogy a lengyel konyha igazán finom és laktató. Mosolyogva említi, hogy a megérkezését követő első napon egy lengyel fogadóban kíváncsiságból „magyar bográcsgulyás” (węgierski kociołek) és „tócsni magyarosan” (placek po węgiersku) volt a vacsora. „Mindkét étel nagyon finom volt, bár igazából semmi közük nem volt a hagyományos nemzeti konyhánkhoz” – tette hozzá nevetve.

Korábban volt az „orosz”, most van az „arab és magyar” szezon. Mi lesz a következő?

Ahogy a turisztikai szakemberek mondják, a régió népszerűsége Magyarországon organikusan, azaz ajánlással alakult ki. „Biztos, hogy ez nem fizetett marketingkampány eredménye, mert sem Zakopane, sem Tátra megye (Powiat tatrzański) nem költött ilyen kampányra” - mondta a szakember. „Régiónk történetében ez már nem az első ilyen eset. Több szezon óta nyaranta sok látogató érkezik hozzánk a Közel-Keletről, akik szintén egymásnak történő ajánlást követően kezdtek ide járni. Most vannak a magyarok. Néhány évvel ezelőtt, jóval az ukrajnai háború előtt, közvetlenül szilveszter után kezdődött az úgynevezett „orosz szezon”. Akkoriban oroszok, ukránok és fehéroroszok érkeztek a Tátrába megünnepelni az ortodox karácsonyt. Több ezren érkeztek akkoriban keletről a Havasaljára. 

A Lengyel-Tátrában szinte mindenhol magyarokkal találkozhatunk-1
Arabok Zakopanéban
A Lengyel-Tátrában szinte mindenhol magyarokkal találkozhatunk-1
Forrás: Barna Zsolt

A Jointsystem ügynökség tulajdonosa szerint a balti országok lehet az újabb irány, amely hamarosan bevételi forrássá válhat a gorálok számára. Litvániából, Lettországból és Észtországból évről évre egyre több vendég érkezik Havasaljára. A „hógolyóhatás” itt is megfigyelhető, de a tetőpont még nem következett be.
Forrás: https://wiadomosci.onet.pl/

Hirdetés
Hirdetés