Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban

Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/02/01
Top 10 élmény Zakopanéban, avagy mivel töltsük az időt a Lengyel-Tátrában, ha nem kimondottan egész napos magashegyi túrákban gondolkodunk.
Hirdetés

Az utóbbi években a magyar turisták körében is egyre népszerűbb célponttá vált a Lengyel-Tátra északi lábánál megbújó Zakopane, amely a góralok vendégszeretetről, a város és a közelében emelkedő Tátra nyújtotta kikapcsolódási lehetőségekről, látnivalókról ismert. Sokan pontos tervekkel, mások konkrét célok nélküli rövid kikapcsolódás reményében érkeznek Zakopanéba. A városba érkező minden turistának hasznos lehet az alábbi összeállítás, melyben Zakopane „Top 10” látnivalóját próbáltam meg csokorba szedni. 
Ebben a cikkben nem szerepelnek a városban, illetve környékén elérhető sípályák, síelési és téli sportolási lehetőségek, illetve a Zakopanéhoz közeli völgyekbe, magaslatokra vezető rövid túrák leírása. Mindkét témakörben bőséges a kínálat, a síelési lehetőségekről, illetve a kezdő túrázóknak, kisgyermekes családoknak, de akár idősebbeknek is ajánlott könnyű túrákról külön cikkben olvashatunk.

Síelési lehetőségek Zakopanéban

Egy ilyen összeállítás sosem lehet teljesen objektív. Biztos vannak olyanok, akik az alábbi látnivalókon túl további ismert és népszerű látnivalókat tudnak javasolni, de bízom benne, hogy az alábbi felsorolás sokaknak segítséget nyújt a Zakopanéban tervezett pihenés aktív eltöltésében. Lássuk hát Zakopane tíz legnépszerűbb látnivalóját

Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch, 1987 m)

A Nyugati-Tátra főgerincén található, három nagy völgy találkozási pontjában emelkedő Gáspár-csúcs rendkívül népszerű a turisták körében. 1935/1936-ban épült fel a csúcsra vezető kabinos felvonó, melynek alsó állomása Kuźnicéban (1027 m), közbenső állomása a Myślenicei-tornyok (1360 m) mészkőszikláin található. A felvonó kabinjainak befogadóképessége 60 fő, távja 4261 m, szintkülönbsége 932 m, a menetidő kb. 20 perc. A felvonóra érdemes előre jegyet foglalni, amit az üzemeltető honlapján, a www.pkl.pl oldalon tehetünk meg. A felvonó felső állomásának épületében (1959 m) étterem, sportbolt, büfé, mosdó és a hegyimentők állomása található. A csúcson álló Obszervatórium épülete a legmagasabban álló épület Lengyelországban.

Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-5
Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch)
Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-5
Forrás: Nagy Árpád

Az oda-vissza szóló jeggyel két órát tölthetünk a csúcson, gyönyörködve a panorámában, vagy megfelelő időjárási körülmények között egy rövid sétával a közeli Beskid (2012) kilátócsúcsára. A csúcsról két sípálya indul lefelé, a Gąsienica-völgy felé vezető pálya mellett a síszezonban négy személyes, a Goryczka-völgybe vezető pálya mellett pedig két személyes ülőszékes felvonó közlekedik. A Gáspár-csúcs sípályáin csak megfelelő mennyiségű természetes hó esetén lehet síelni, a nemzeti park előírásai szerint ezeket a pályákat nem hóágyúzzák.

A zakopanei piac

Sokak számára talán furcsán hangzik, de Zakopane egyik legismertebb turistacélpontja a zakopanei piac, amely a hagyományos piaci termékeken kívül elsősorban az itt megvásárolható sajtok miatt vált rendkívül népszerűvé. A sajtárusok pavilonjaiban kapható a leghíresebb lengyel sajt, a juhtejből készült füstölt keménysajt, az oscypek, és a mozzarellához hasonlítható nem füstölt bundz, de természetesen tehén és kecsketejből, illetve kevert tejből készült sajtok is kaphatóak hagyományos füstölt, lágy, enyhén lágy, sós, kevésbé sós, süthető, szendvicshez való és még számtalan más változatban. A sajtokon kívül szárított vagy ecetes gombát, lekvárokat és más regionális termékeket, pl. bőr- és szőrmeárut, faragott faárut, lakásfelszerelési tárgyakat és ruházati termékeket is vásárolhatunk.

Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-9
A Zakopanei piac
Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-9
Forrás: Barna Zsolt

Gubałówka (1123 m)

A piacon át jutunk el a várostól északra húzódó Gubałówka gerincére közlekedő, 1938-ban átadott drótkötél vontatású siklóvasút alsó állomásához. A Gubałówka gerincéről lenyűgöző kilátás nyílik Zakopanéra és a Tátrára, a hegység valamennyi jelentős csúcs látható innen. A siklóvasútra érdemes oda-vissza szóló menetjegyet vásárolni, amellyel időkorlát nélkül tartózkodhatunk fent, élvezve a télen is kellemes napsütés jótékony hatásait, vagy a számtalan itt található vendéglátóhely kényelmét.

Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-4
Kilátás a Gubałówkáról
Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-4
Forrás: Barna Zsolt

Fatimai templom

Zakopane egyik legismertebb temploma a Fatimai Szűzanya templom, melyet a zakopanei hívek építették hálából a Gondviselésnek, amiért 1981. május 13-án a római Szent Péter téren a merénylő pisztolygolyója néhány mm-el elkerülte II. János Pál pápa létfontosságú szerveit. 

Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-3
A Fatimai templom
Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-3
Forrás: Nagy Árpád

A rendhagyó kialakítású templom öt év alatt épült fel, védőszentje a pápát megoltalmazó, 1917-ben Fatimában megjelenő Szűzanya lett, szobra a főoltár fölött látható. A templom érdekessége a bal oldali hátsó üvegablak, melyen a Szent Péter téren lezajlott merénylet látható a meglőtt és titkára karjába roskadó pápával. bal szélen, alul a pisztolyt tartó török merénylővel és a bátor apácával, aki a végzetesnek szánt lövés előtt meglökte a bérgyilkos karját. A templom előtt látható II. János Pál pápa életnagyságú bronz szobra, a talapzaton pápává választásának dátumával, a templom mögött látható szabadtéri oltárt pedig a pápa 1997-es látogatására készítették.

A fatemplom és a régi temető

Zakopane legrégibb egyházi épülete a Homolács család anyagi hozzájárulásával felépített paraszt-barokk stílusú, egyhajós, fazsindellyel fedett, a częstochowai Szűz Mária tiszteletére szentelt fatemplom, amely 1847-ben épült. Az eredetileg Szent Kelemen tiszteletére felszentelt templom egyszerű belső terét a XIX. sz. közepéről származó faszobrok, gorálok faragta oltár és a częstochowai Fekete Madonna másolata díszíti.

Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-7
Régi temető
Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-7
Forrás: Nagy Árpád

A fatemplom mögött található a Zakopane és a Tátra jelentős személyiségeinek temetkezési helyéül szolgáló ún. „Régi temető”, amely a város első temetője volt. A kőfallal körülvett temetőben kb. 500 síremlék, köztük több jelképes sír található, az itt nyugvók nagy része a város nagyjai közé tartozik. Szinte minden síremlék egyedi műalkotás, fémből, fából, kovácsolt vasból vagy kőből készült, góral keresztekkel, podhalei motívumokkal, festett ólomüveg betétekkel. Szinte mindenki, aki beírta a nevét a Tátra történelmébe, itt lelt végső nyughelyre.

A város sétálóutcája, a Krupówki

Lengyelország egyik leghíresebb sétálóutcája a Zakopane központjában található Krupówki utca, amely a Nowotarska utcai kereszteződéstől egy km hosszan dél felé nyúlik be a város szívébe. Az utca mentén található számos vendéglátóhely, hagyományos lengyel és góral ételeket kínáló étterem, ajándékbolt, sport- és ruházati üzlet mellett itt található a Tátra Múzeum, a Tátra udvar, valamint a neoromán Szent Család plébániatemplom. Lehet itt lovaskocsizni (télen lovasszánozni), fotózkodni az utcán sétáló medvékkel, és nem utolsó sorban az utca középső részéről különösen szép kilátás nyílik az alvó lovagra, a legendás Giewont csúcsára. 

Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-6
Krupówki éjjel
Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-6
Forrás: Nagy Árpád

Termálfürdők a városban és közelében

Zakopanéban és a Tátra lengyel részén nem csak túrázni, kirándulni lehet, a modern kor és napjaink turistáinak igényeit szem előtt tartva a városban, illetve annak közelében 20-22 km-en belül ma már hat termálfürdő található. Aki a túrák után, esetleg túra helyett melegvizű élményfürdőbe vágyik, azoknak a városban található Termy Zakopiańskie, illetve az autóval vagy tömegközlekedéssel elérhető Chochołowskie Termy (Lengyelország legnagyobb termálfürdője) Chochołówban, a Termy Bukowina Białka Tatrzańskán, a Terma Bania Białka Tatrzańskán, valamint Szaflaryban a Termy Szaflary és a Termy Gorąci Potok sincs nagy távolságra.

Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-1
Chochołowski Termy
Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-1
Forrás: Nagy Árpád

Fejre állított ház

A sétálóutcával csaknem párhuzamos Május 3-a utcán (ul. Aleja 3 maja) található fejre állított ház (Góralski dom do góry nogami) egy kis kétszintes, kissé megdöntött gerendaház fejjel lefelé álló berendezéssel. A fiatalok és felnőttek körében is népszerű, egyedülálló látványosságnak számító fejre állított házba belépve nyissunk utat a képzeletnek, hogy nagyszerűen szórakozva saját bőrünkön érezzük a gravitáció emberre gyakorolt hatását. 
A ház a feje tetején áll, ráadásul kicsit meg is van döntve, és alapvetően minden másképp néz ki benne, mint egy hagyományos épületben. A mennyezeten lépünk be a házba, minden berendezés a padlón áll, vagy inkább a fejünk felett lóg, a döntés miatt ráadásul az egyensúly megtartása sem egyszerű, az egész egy labirintusra emlékeztet. Az egyetlen egyszerű dolog itt a felfelé vezető lépcső, amely azonban nem az első emeletre, hanem a földszintre vezet…

Hólabirintus

A síugrósánc közelében a 2015/2016-os téli szezonban építették fel először Zakopanéban a Hólabirintust (Snowlandia), amely „A világ legnagyobb hólabirintusa” szlogennel hirdeti saját magát. A Wielka Krokiew lábánál kialakított, több mint 2500 m2-es területen embermagasságú hófalakból felépített hólabirintus, egy több méter magasságú, hó- és jégszobrokkal díszített hóvár, iglu és egy kivilágított szánkópálya várja az érdeklődőket.

Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-10
Hólabirintus
Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-10
Forrás: Snowlandia

 
A Snowlandia az utóbbi években az időjárási körülményekhez, valamint a Lengyelországban akkor kezdődő és a vajdaságok között beosztva február végéig tartó téli iskolai szünethez alkalmazkodva általában január közepén nyitja meg kapuit, ahol a látványosságok belépő ellenében látogathatók.

Karamella

Az egyik legkedveltebb lengyel édesség a több ízben készülő tejkaramella (krówka), melynek története 1921-ben kezdődött, amikor Feliks Pomorski pozńani cukrász kitanulta, hogy lehet tejből, vajból és cukorból finom édességet készíteni. Az igazi lengyel karamella lágy és rugalmas, az idő múlásával azonban kívülről megkeményedik.

Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-11
Wawel karamella
Top 10 Zakopane, avagy mivel töltsük az időt Zakopanéban-11
Forrás: Nagy Árpád

Lengyelországban megszámlálhatatlanul sokféle karamella készül, aki azonban valóban a minőséget keresi, az az egyik legrégibb és legismertebb lengyel csokoládégyárnak a sétálóutca szomszédságában található mintaboltját keresse, ahol nem csak karamella (ma már ráadásul többféle ízben), de sok más édesség (többek között a szintén kedvelt csokis szilva) is kapható.

Hirdetés
Hirdetés