Sikoltozás, szendvicsdobálás - Turisták sokkoló viselkedése medvével találkozva

Sikoltozás, szendvicsdobálás - Turisták sokkoló viselkedése medvével találkozva

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/06/27
„Megdobálták például szendvicsekkel, és ha ez nem lett volna elég, üvöltöztek, a kezükkel hadonásztak… amíg egy parkőr át nem vette a helyzet irányítását.”
Hirdetés

A Tátrába látogató egyes turisták „leleményessége” egyrészt talán már nem is meglepő, másrészt úgy tűnik, hogy mégis minden alkalommal tudnak újat mutatni…
Túra közben medvével találkozni mindig nagyon izgalmas pillanat. Ilyen találkozások viszonylag gyakran előfordulnak, elvégre az ösvényeken kiránduló turisták ezrei és a vadon élő tátrai állatok viszonylag kis területen élnek együtt – legalábbis a Tátra lengyel oldalkán. Ezért fontos, hogy megfelelően felkészüljünk egy esetleges találkozásra, és tudjuk, hogyan kell viselkedni ebben a kivételes helyzetben.

Mi a teendő ha medvével találkozunk?

A medvével történő találkozás esetén alkalmazandó helyes viselkedés kulcsa a távolságtartás kell, hogy legyen. Megfelelő teret kell biztosítsunk a medvének, hogy biztonságban elhaladhasson mellettünk, vagy elmenjen más irányba. Hacsak az ember nem provokálja, a medve nem keresi az emberrel való konfrontációt. Sajnos azonban időnként adódhat olyan helyzet, amikor az ember meggondolatlansága következtében szinte keresi a szembenézést…

Sikoltozás, szendvicsdobálás Turisták sokkoló viselkedése medvével találkozva-1
Medve a Tátrában
Sikoltozás, szendvicsdobálás Turisták sokkoló viselkedése medvével találkozva-1
Forrás: Przemysław Piegza - Fotografia

Przemysław Sobczyk tátrai túravezető nagyon gyakran lát a Tátrában vadon élő állatokat. Ezúttal friss megfigyeléseit osztotta meg velünk: „Ma lehetőségem volt megfigyelni a „turisták” viselkedését, amikor egy fiatal medve tűnt fel a közelben. A túlnyomó többség nagyon pozitívan reagált: helyet hagytak a medvének, hogy átkelhessen az ösvényen, biztonságos távolságban megálltak, nem közeledtek, nyugodtan reagáltak – ez látható a hágóról készült videón, ahol két turistát kértem, hogy ne álljanak fel, és csendben csodálták ezt a gyönyörű állatot, amely két méterre tőlünk haladt el. A többiek – katasztrófa…!!! Megdobálták például szendvicsekkel, és ha ez nem lett volna elég, üvöltöztek, a kezükkel hadonásztak… amíg egy parkőr át nem vette a helyzet irányítását. Vannak, akik nem érdemlik meg, hogy itt legyenek!”
Az ilyen viselkedés nemcsak magukra a turistákra jelenthet veszélyt, hanem a medvében is szorongást kelt, különösen, ha fiatal egyedről van szó. Przemysław Sobczyk közzétett egy videót, amelyen látható, ahogy az emberektől megrémült medve nem talál biztonságos utat, és egy vályúban keresi az utat.
Forrás: https://tatromaniak.pl

Ne kommunikáljunk a medvével

A 24tp.pl szerkesztősége június közepén kapott egy videót, amelyen az látható, hogy a turisták hogyan reagálnak egy medve megjelenésére a Nosal környékén. A videón látható, ahogy a turisták filmezik a közeledő medvét, és próbálnak kommunikálni vele. Ez nem megfelelő viselkedés, és akár tragikusan is végződhet. Ne felejtsük, hogy a medve Lengyelország legerősebb ragadozó emlőse. Amikor találkozunk vele, próbáljunk nyugodtan viselkedni. Ne fényképezzük, ne beszéljünk az állathoz, próbáljunk meg lassan az ellenkező irányba eltávolodni tőle. Fontos, hogy túra közben ne térjünk le a jelzett turistautakról, mert a vadonban gyakrabban és meglepetés szerűén találkozhatunk ezzel az állattal.
Forrás: https://24tp.pl

A medvék táplálkozása

A fenti esettel szinte azonos időpontban, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) szakemberei készítettek egy filmfelvételt egy táplálkozó medvéről. A nem mindennapi videó, amelyen egy hegyi növényzetben táplálkozó medvét láthatunk, a nemzeti park közösségi oldalán jelent meg. A nemzeti park szakemberei szerint a medvék étrendje az év folyamán gyökeresen megváltozik. Tavasszal, miután elhagyták téli barlangjukat, általában elhullott szarvasokkal és zergével táplálkoznak, vadászhatnak azonban nagyobb és kisebb állatokra is. Olyan helyzetek is előfordulnak, amikor a medvék elveszik a levadászott zsákmányt a farkasoktól. Teljesen más a helyzet, amikor a Tátrában kezdenek megjelenni a friss füvek, gyógynövények és gyümölcsök. A medvék a málna, az áfonya és a hegyi kőris igazi ínyencei.
Forrás: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés