Tragikus zuhanás a Kis-Fátrában és a Lengyel-Tátrában

Tragikus zuhanás a Kis-Fátrában és a Lengyel-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/05/30
Egy szlovák nő három kiskorú gyermeke, egy fiatal lengyel férfi pedig barátnője szeme láttára zuhant le a pünkösdi hétvégén.
Hirdetés

2023. május 27-én, szombaton egy szlovák turista jelentette be a 112-es segélyhívó számon, hogy egy nő szakadékba zuhant a Kis-Fátrában, a Vrátna-völgyben (Vrátna dolina) található Betyár-ösvényről (Zbojnícky chodník), amely a Terhely (Terchová) közelében lévő Tiesňava parkolóból érhető el. Az első információk szerint a nő egy szakadékba zuhant, és a zuhanást követően semmire sem reagált.

Három kisgyermekével túrázott

A bejelentő síró kisgyermekeket talált az ösvényen, mint később kiderült, a balesetet szenvedett nő három gyermekével (4, 7 és 8 éves) túrázott, akik a zuhanást követően egyedül maradtak a túraútvonalon, őket később a rendőrök vezették le a hegyről. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) Kis-Fátra regionális központ hegyimentői földi úton indultak a helyszínre, Zsolnáról pedig helikoptert küldtek, amely a turistaútra csörlőzött egy hegyimentőt és egy orvost. A földi csoport a kitett terepen mászókötélen ereszkedett le a szerencsétlenül járt nőhöz, ahol megállapították, hogy a 38 éves szlovák nő a zuhanás következtében az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. Holttestét Štefanovára, a HZS bázisára szállították, ahol átadták az illetékes hatóság tagjainak.
A helyenként láncokkal biztosított Betyár-ösvény egyes szakaszai nagy odafigyelést követelnek, egy évvel ezelőtt egy 15 éves fiú, korábban két lengyel turista vesztette életét szinte ugyanezen a helyen.
Forrás: https://hzs.sk

Baleset a Lengyel-Tátrában is

Május 28-án a Lengyel-Tátrában is tragikus kicsúszás történt, ahol a Tengerszemtől (Czarny Staw pod Rysami) a Vadorzó-hágóba (Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem) felé vezető zöld jelzésű turistaút középső részén, a Vadorzó-kilátó (Kazalnica Mięguszowiecka) közelében, a sziklahágcsókkal biztosított, erősen kitett terepen egy lengyel turista megcsúszott, és 100-150 métert zuhanva a Wiszący Kociołek nevű függőkatlanba zuhant, amely kb. 2050 méter magasságban található. A fiatal pár könnyű nyári sportcipőben és pólóban indult a Vadorzó-hágóba, a hágóba vezető turistaúton azonban jelenleg még téli körülmények uralkodnak, ahogy a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletese a baleset kapcsán megjegyezte, a magasabban fekvő területeken ez még nem az edzőcipős és könnyed nyári felszerelés ideje. A szerencsétlenül járt fiatal férfi barátnőjét helikopterrel kellett evakuálni a helyszínről.

Tragikus zuhanás a Kis-Fátrában és a Lengyel-Tátrában-1
A baleset helyszínének grafikai rajza
Tragikus zuhanás a Kis-Fátrában és a Lengyel-Tátrában-1
Forrás: Górskie mapy GUGiK
Tragikus zuhanás a Kis-Fátrában és a Lengyel-Tátrában-2
A Vadorzó-hágóba vezető úton történt baleset helyszíne
Tragikus zuhanás a Kis-Fátrában és a Lengyel-Tátrában-2
Forrás: TOPR - W. Mateja

Forrás: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés