Tragikus kicsúszás a Svinicán, zuhanás a Kis-Fátrában

Tragikus kicsúszás a Svinicán, zuhanás a Kis-Fátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/06/09
Egy lengyel turista a Svinica csúcsa közelében csúszott ki a havas turistaúton és zuhant 300 métert, egy szlovák hegymászó pedig a Kis-Fátra szikláján zuhant le és vesztette életét.
Hirdetés

300 méteres kicsúszás a csúcs közelében

Június 8-án a délutáni órákban tragikus kimenetelű baleset történt a Lengyel-Tátrában, a Svinica (Świnica) közelében, ahol egy 32 éves lengyel férfi valószínűleg kicsúszott az ösvényen, melynek következtében mintegy 300 métert csúszott lefelé és a helyszínen életét vesztette. A szerencsétlenül járt férfi holttestét a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői az esti órákban Zakopanéba szállították.
A hegyimentők fokozott óvatosságra intenek a Tátra magasabban fekvő részeire tervezett kirándulásokkal kapcsolatban. Bár a Tátrában is javában tombol a tavasz, a magasan fekvő területeken továbbra is szükség van hágóvasra, jégcsákányra és sisakra – a turistautak egy részét még hó borítja, amely kora reggel fagyos lehet, a későbbi órákban viszont olvadt és csúszós. Az ilyen havon könnyű megcsúszni, ami tragikusan is végződhet: mivel egyre kevesebb a hó, zuhanás esetén nagyon nagy a veszélye, hogy a kicsúszott személy a hótól mentes sziklákra csúszik.

Tragikus kicsúszás a Svinicán, zuhanás a Kis-Fátrában-1
A Svinica csúcs a Beskidről
Tragikus kicsúszás a Svinicán, zuhanás a Kis-Fátrában-1
Forrás: Nagy Árpád

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) felhívja a figyelmet, hogy a Tátrában jelenleg meglehetősen nagy a heves viharok veszélye, az alacsony felhőzet nagymértékben csökkenti a látótávolságot, ami negatívan befolyásolhatja a tájékozódást.
Forrás: https://zakopane.wyborcza.pl; https://portaltatrzanski.pl

Sziklamászó zuhant le a Kis-Fátrában

2023. június 9-én a déli órákban egy szlovák hegymászó jelentette a 18 300-as segélyhívó számon társa balesetét, amely a Kis-Fátrában, a szűk Tiešnavy szurdok bejáratánál magasodó, a szurdokot uraló Barát (Mních nad Tiesňavy) nevű szikláról történő ereszkedés közben lezuhant. A bejelentő a standban maradt és nem tudott kapcsolatba lépni társával. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hegyimentői kérték a VZZS helikopterével indultak a helyszínre, ezzel egy időben a hegyimentők földi csoportja is a helyszínre indult. A baleset helyszínének felderítése után egy hegyimentőt lecsörlőztek a lezuhant hegymászóhoz, aki megállapította, hogy a 39 éves szlovák férfi a zuhanást során az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. A hegyimentők a férfi holttestét Štefanovára szállították, ahol átadták az illetékes hatóság tagjainak.
Forrás: https://hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés