Hogyan viselkedjünk, ha medvével találkozunk? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/04/24
Hirdetés
A medve a legnagyobb, a Tátrában élő ragadozó. Bár a Tátrában ritkák az ember elleni medvetámadások, és ezek túlnyomó többsége az emberek hibájából ered, ez mégis arra figyelmeztet minket, hogy a medvéket ne azonosítsuk egy barátságos mackóval. Ha a turistaúton medvével találkozunk, jusson eszünkbe, hogy különösen óvatosnak kell lennünk. Lássunk néhány szabályt, mire kell figyelnünk medvével történő találkozás esetén:
1) Ha megpillantunk egy medvét a turistaút közelében, ne essünk pánikba. Ne közeledjünk hozzá, de ne is kezdjünk el futni az ellenkező irányba. A legjobb lassan, nyugodtan elindulni az ellenkező irányba.
2) Fokozott éberséget követel a medvekölykökkel történő találkozás. Ilyenkor általában az anyjuk is ott van a közelben, aki úgy érezheti, hogy veszélyeztetjük a kölyköket, emiatt a szokottnál agresszívebben viselkedhet.
3) Ne nézzünk a medve szemébe.

 

4) A legtöbb esetben az ember nem kelti fel a medve érdeklődését. Ha a medve mégis közeledik felénk, maradjunk nyugodtak. Ha szükséges, feküdjünk a földre, húzzuk fel a lábunkat, és a karjainkkal védjük a fejünket és az arcunkat.

 

5) Semmilyen körülmények között ne etessük a medvét. Ne hagyjuk az ételmaradékot és azok csomagolóanyagát a turistaúton. Ugyanez vonatkozik a turistaút közelében hagyott személykocsi csomagtartójára.
6) Győződjünk meg róla, hogy a túrára magunkkal vitt ételeket gondosan be legyenek csomagolva.
7) Sötétben ne járjunk egyedül a hegyekben. Mindig maradjunk a csoporttal, beszéljünk hangosan, hogy ne lepjük meg a medvét egy hirtelen találkozással.
Összefoglalva tegyünk meg mindent, hogy nyugodtak maradjunk, és térjünk ki a medve útjából. Még egy ideges állat is meglehetősen hamar megnyugszik, ha érzi az emberen a távozásra való hajlandóságot.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés