Kibővítve ismét látogatható a Kyseľ-szurdok via ferratája Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/06/19
Hirdetés
Több mint 7 hónapos lezárás után június 15-től ismét látogatható a Szlovák Paradicsomban a Kyseľ-szurdok via ferratája. A látogatók a Fehér-patak (Biela potok) völgyében található útelágazástól az Óriás-vízesés (Obrovský vodopád) feletti hídig vezető tanösvényen más szurdokokban nem megszokott módon csodálhatják és tapasztalhatják meg a természet erejét. Az idei szezon újdonsága, hogy a szurdok alsó részén száz méter hosszban újabb via ferrata útvonalat építettek ki. „A turisták az elmúlt évben még közvetlenül a patakban voltak kénytelenek haladni. Legjobb esetben a patakból kiemelkedő sziklákon egyensúlyoztak, ám amikor magasabb volt a vízszint, kénytelenek voltak közvetlenül a vízben haladni. Most már eldönthetik, hogy az újonnan kiépített ösvényt választják, vagy közvetlenül a patakban mennek” – mondta el Tomáš Dražil, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazgatója.

 

 

A Kyseľ-szurdokban kiépített via ferrata rögzített drótkötelekkel és fém hágcsókkal biztosított ún. vasalt út. A nemzeti park vezetője rámutatott, hogy az útvonal biztonságos megtételéhez megfelelő felszerelésre, így beülőre, energiaelnyelő eszközre, védősisakra és merev, csúszásmentes lábbelire van szükség.  Ilyeneket (természetesen a bakancs kivételével) Csingóban (Čingov), Erdőalján (Podlesok), sőt, ma már Poprádon is kölcsönözhetnek az érdeklődők. A kölcsönzőhelyek és a via ferrata útvonalra érvényes belépőjegyet árusító pontok jegyzékét az érdeklődők megtalálhatják a nemzeti park honlapján. A via ferrata egyénileg vagy a nemzeti parktól előzetesen megrendelt szakember vezetésével látogatható. A szurdokban a nemzeti park más szurdokvölgyeiben megszokott módon, csak alulról felfelé lehet túrázni.
Az Óriás-vízesés feletti hídtól a Nagy-és Kis-Kyseľ-völgyek elágazásáig vezető, ún. kiegészítő szakasz továbbra is egész évben látogatható, ezen a részen via ferrata felszerelésre sincs szükség.
A nemzeti park igazgatója hozzátette még, hogy a szurdokba történő illegális – pl. a látogatható időszakon kívül, érvényes belépőjegy nélküli – belépés esetén, illetve a látogatási szabályok megsértése esetén a nemzeti park munkatársai vagy a természetvédelmi őrök akár 66 €-ig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki.
A Kyseľ-szurdokot 2016-ban, az 1970-es években itt pusztító hatalmas tűzvész után 40 évvel nyitották meg ismét a turisták előtt. A tűzvész előtt ez volt a leglátogatottabb szurdok a Szlovák Paradicsomban, ma „A” fokozatú, vagyis a nemzeti parkon belül a legmagasabb szinten védett természetvédelmi terület. Az egyedülálló természeti környezetben, a szinte érintetlen természetben egy kis adrenalint termelve minden évben június 15-től október 31-ig túrázhatunk.

 

 

 

 

 

 

Forrás és fotók: https://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés