Hogyan éljük túl a medvével való találkozást? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/13
Hirdetés
A medvék kora gyermekkorunktól a társaink. Játszunk, sőt sokszor alszunk is velük, ezért természetesen ennivaló kis állatként gondolunk rájuk. A Tátrában túrázva viszont élő medvékkel találkozhatunk, akik néha sajnos agresszívek lehetnek. Mit tegyünk, ha ez bekövetkezik? Van olyan garantált recept, mellyel túlélhetjük ezzel a hatalmas vadállattal történő találkozást?
Minden medve más és más.
Szlovákiában nem számít különleges dolognak találkozni az országban élő legnagyobb ragadozóval, a barnamedvével. Az ország északi és középső részében, pl. a Magas- és az Alacsony-Tátrában, a Kis- és a Nagy-Fátrában, valamint a Szlovák Érchegységben és a Sztrázsói-hegyekben fordul elő leginkább. Roman Petruš vadász szerint, aki élete során több alkalommal is találkozott már medvével, nagyon nehéz olyan tanácsot adni, amely 100 százalékos védelmet jelent a medvével szemben.

 

„Ahogy minden ember, úgy minden medve is más, ezért nehéz előre megjósolni, hogyan reagál majd az emberrel való találkozásra” – magyarázza. „Természetesen vannak bizonyos viselkedésminták, melyeket az adott pillanatban alkalmazni lehet, de a legfontosabb tanácsom az, hogy maradjunk nyugodtan, és ne essünk pánikba. Ez abban a pillanatban természetesen nem könnyű feladat, mert olyankor az ember csak arra gondol, hogyan mentse az életét” – folytatja.

 

Véleménye szerint a barnamedvék 99 %-a félénk állat, aki nagy ívben elkerüli az embert, de mégis előfordulhatnak olyan esetek, amikor a találkozás bekövetkezik. „Nagyon kellemetlen lehet, ha megzavarjuk a kölykével együtt lévő nőstény medvét. A nőstény, mint minden anya a lehető legteljesebb nyugalmat szeretné biztosítani kölykének, ezért ennek megzavarása lehet az egyik ok, amiért a medve az emberre támad. Vagy egyszerűen csak meglepjük a medvét, az ellenszélben nem érzi a szagunkat, az így meglepett medve szintén veszélyessé válhat. Nem azért támadni meg minket, mert egyértelműen ezt tenné, ilyenkor szinte önvédelemből cselekszik.
A tapasztalt vadász ugyanakkor hozzáteszi, hogy időről-időre találkozik olyan medvékkel, amelyek másképpen viselkednek, mint az átlagos medvék. Vannak olyan egyedek, akik hozzászoktak ahhoz, hogy a települések hulladékgyűjtő konténereiben kutatnak táplálék után. Ezek például közvetlen provokáció nélkül is rátámadhatnak az emberre. Vannak medvék, akik saját territóriumukat védik, és egyben saját dominanciájukat akarják megmutatni, az ilyen egyedek fokozottan veszélyesek lehetnek.
Futni, lefeküdni, harcolni?
A medvét mi emberek hagyományosan nehézkesen mozgó állatnak gondoljuk, aki csak nehezen szánja rá magát a futásra. A valóságban azonban éppen ennek az ellenkezője igaz. „A medve olyan könnyedén utolér minket, mint a pinty. A világ leggyorsabb futójának sem lenne esélye ellene. Ezen túlmenően ha futni kezdünk, csak kiprovokáljuk a támadást” – mondja. Ha medvével találkozunk, minden attól függ, hogy ő már észrevett bennünket, vagy sem. „Ha még nem érzékelt és nem látott meg minket, próbáljuk meg lassan és nyugodtan elhagyni a helyszínt. Ha nem vesz észre minket, akkor csak egy érdekes élmény marad az egész. Ha viszont észrevett bennünket, az élmény nem csak érdekes, de nagyon stresszes és rémes is lehet” – magyarázza a vadász. Ha a medve észrevett, és közeledik felénk, nem tanácsos vele szemben agresszíven viselkedni és rákiáltani. Néhányan azt tanácsolják, hogy ha medvével találkozunk, minél hangosabban kiabáljunk, ezzel azonban szintén csak kiprovokálhatunk egy esetleges támadást. Nyugodtnak kell maradni, mellőzni a hirtelen mozdulatokat, és semmit sem dobálni a medve felé”.
Abban az esetben, ha a medve valóban megtámad minket, a legjobb az, ha halottnak tettetjük magunkat. „Feküdjünk le a földre, és maradjunk mozdulatlanok, ezáltal megértetjük a medvével, hogy jelentünk számára fenyegetést. A támadás során minden esetben védjük a nyakunkat és az arcunkat, mivel a medvék leginkább ezt a testrészünket támadják, mivel az nincs védve” – mondja Petruš. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a medvével történő találkozás többféle forgatókönyv szerint is történhet, ezért univerzális tanácsot nem tud adni. „Adódhat olyan helyzet, amikor egyszerűen csak védekezni kell a medve fizikai támadásától, ilyenkor az életünkért kell harcolni” – mondja a tapasztalt vadász.
Végül egy jó tanács, ami nem vicc: ha a hegyekbe indulunk, és attól tartunk, hogy medvével találkozhatunk, szerezzünk be a túra előtt egy ellenük használható sprayt. A medve elleni spray fő összetevője a piros paprikából készült olaj, melytől a macik rövid ideig valósággal ledermednek, ezalatt pedig megmenthetjük az életünket.

 

Forrás és fotó: https://dromedar.topky.sk

 

Hirdetés
Hirdetés