Harminc év után ismét lehet raftingolni a Hernádon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/05/28
Hirdetés
A Hernádon történő evezés jó adag türelmet igényel. Nem annyira a nehézsége, sokkal inkább a megfelelő engedélyek megszerzése miatt, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az ember beülhessen a hajóba. Most azonban jó hírek érkeztek a vadvízi evezés szerelmeseinek a Szlovák Paradicsomból, úgy tűnik, hamarosan ismét rendszeresen lehet majd evezni a Hernádon. A Hernád vize mostanában ritkán lép ki a medréből, ezért aztán a folyó leghosszabb szurdoka, a Hernád-áttörés hajózhatóvá vált. Az utóbbi három évtizedben a Hernádnak ezen a 15,5 km-es, a Szlovák Paradicsomban található szakaszán szigorúan tilos volt az evezés. Ez alól a tilalom alól a vadvízi evezősök évente egy alkalommal kaptak felmentést, amikor segítettek megtisztítani a Hernádnak az áttörésben vezető szakaszát.

 

 

A turisztikai szervezetek már régóta szeretnék visszaállítani a raftingozási lehetőséget a nemzeti parkban. Most úgy tűnik, hogy a környezetvédők végre hajlandóak a kompromisszumra. „Azt mondhatjuk, hogy minket is meglepetésként ért a hír. Amennyiben sikerül megszerezni a megfelelő engedélyeket, és a folyó főfolyását megtisztítják a kidőlt fáktól, akkor úgy véljük, hogy szigorú feltételek mellett, de mégis vissza lehet állítani a Hernád-áttörésben a múltban nagy hagyománynak örvendő raftingozást” – mondta el Tomáš Dražil, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazgatója.
Jelenleg a Hernád nem hajózható, a vízen csak télen, a befagyott időszakban lehet közlekedni. A természetvédők motoros fűrészeikkel már egy hónapja dolgoznak a Hernád-áttörés hajózhatóvá tételén. „A gondot a téli hóviharok és fagykárok, valamint két szélvihar által okozott károk jelentik. Az elmúlt 10-15 évben nem folytak itt ilyen munkák” – mondta a nemzeti park szakembere. Amennyiben az előkészítő munkák jól haladnak, és az illetékes hatóságok engedélyezik a Hernád-áttörésben történő evezést, akkor kevesebb mint egy hónap múlva ismét evezhetünk a Hernád-áttörésben.

 

 
Forrás: https://www.tvnoviny.sk; Fotó: krizom-krazom.sk; www.raft.hu 

 

Hirdetés
Hirdetés