A medvebocsok életének első napjai Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/02/05
Hirdetés

 

 

A Tátrában élő medvék december vége és február között hozzák világra kölykeiket, az erre a célra gondosan előkészített barlangjukban. „A vackot arra megfelelő helyen, és úgy kell elhelyezni, hogy jól szigeteljen, ne engedje át a hideget és a nedvességet. Gyakran sziklaüregekben, hatalmas fák gyökerei alatt, vagy a törpefenyőben kialakított vacokban húzódnak meg, melynek ágai a ráhullott hóval egyfajta tetőt képeznek, amely megvédi őket a csikorgó fagyoktól. A nőstények gyakran törött ágakkal és száraz fűvel bélelik ki barlangjukat.

 

A vacok nem nagy, hiszen minél kisebb a hely, annál könnyebb azt saját testük melegével kifűteni” – mondta el Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zoológusa. A nőstények különösebben nem készülnek a szülésre, amelyre a tél közepén, a téli hibernációs időszakban kerül sor. A medvebocsok kb. fél kg-os súllyal jönnek világra, maga a szülés tehát nem túl megerőltető a nőstények számára, akik a szülés után nem hagyják el a vackot, hosszú ideig a barlangjukban maradnak. A kölykök vakon és csupaszon jönnek a világra, ezért ha az anyjuk magára hagyná őket, minden bizonnyal megfagynának. Az első hetekben ezért a nőstény egyáltalán nem hagyja el a vackot, és még abban az időszakban is csak ritkán, amikor a többi medve már felébred téli álmából. Először a nőstény kibontja téli barlangja szigetelését, amelyet még ősszel gondosan előkészített. Az ébredés utáni első időszakban a vacok közelében tartózkodik, hogy a kölykök felügyelet alatt legyenek. A kölykök 3 hónapos koruk környékén hagyják el először a vackot, kb. április végén, május elején. Ekkor már jól mozognak, és kellően megnő a szőrük. De még ebben az időszakban is vannak hidegebb napok, amikor a nőstények a nap sugarai által melegített ún. nyári vackot használják. Ez a téli vacokhoz hasonlóan törött ágakkal és száraz fűvel bélelt odú, amely csak arra szolgál, hogy segítsen átvészelni az esetleges rossz időjárást.

 

A nőstény medve három évente egy vagy két alkalommal, legtöbbször 2 vagy 3, ritkán 4, kivételes esetekben pedig legfeljebb 5 kölyköt hoz a világra. A bocsok kezdetben keveset mozognak, az anyjukat szaglásszák, és kizárólag anyatejjel táplálkoznak. Még a vackuk elhagyás után is az anyatej a legfőbb táplálékuk, de étrendjük fokozatosan egyre gazdagabb lesz, elsősorban növényi eredetű táplálékokkal. A fiatal medvebocsok általában 3 éves korukig anyjuk mellett maradnak.
Forrás és fotó: https://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés