Téli álomba merültek a tátrai medvék Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/12/11
Hirdetés

 

 

A havazás megérkezésével csökkent a medvék aktivitása a Magas-Tátrában, amelyek az utóbbi időszakban veszélyeztették a tátrai települések lakosainak és a látogatóknak a biztonságát. Eljött az ideje, hogy a medvék téli álomra hajtsák fejüket. Tátravárosban a városi rendőrség és a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) közös, a medvék mozgásának megfigyelése, és ha szükséges, azok elijesztése céljából létrehozott őrjáratai kb. 2 héttel ezelőtt észlelték az eddigi utolsó medvét a települések közelében mozogni.

 

A ragadozóknak a hulladéktároló konténerek és az emberek által lakott települések környékéről történő elijesztésére főleg gumilövedéket és speciális sprayt használtak, utóbbi izgatja a medve nyálkahártyáját, légutait és a szemét. „A gumilövedékkel kombinálva használt medveriasztó spray megfelelőnek bizonyult” – mondta a városi rendőrség helyettes vezetője. A medvékkel szemben használt, Kanadából érkezett medveriasztó sprayt ez év októberétől használják a Magas-Tátrában. A sprayt a járőrök csak abban az esetben használják, ha a medvék mozgása az emberek biztonságát veszélyezteti, vagy ha a medvék a konténerekben kutatnak élelem után. „A medvék most éli álomba merülnek, a jövőben azonban ismét számítani kell hasonló problémákra. Ezért a továbbiakban is folytatják az együttműködést a természetvédőkkel a medvék elleni küzdelemben, a lakosság biztonsága érdekében” – mondta Štefaňák.

 

A TANAP igazgatója, Pavel Majko elmondta, hogy a medvékkel kapcsolatos problémák a téli vegetációs időszakban megszűnnek. „Ebben a néhány téli hónapban nyugodtak lehetünk. A medvék azonban ellentétben a mormotákkal - akik végigalusszák a telet, és nem jönnek elő téli járataikból - nem alszanak valódi téli álmot. A medvék hajlamosak a téli álom alatt felébredni, és átmenetileg elhagyni téli vackukat” – magyarázza Majko. A nép körében elterjedt legendák szerint a medvék a tél folyamán januárban átfordulnak a másik oldalukra. Bizonyos esetekben előfordul, hogy egyes nőstények a kölykeikkel már márciusban aktívak. „A nyomkövető nyakörvvel ellátott Hedvig és Galina nevű medvék Ótátrafüred környékén nagyon korán téli álomra vonultak. Valószínűleg utódokat hordoznak a szívük alatt, ezért húzódtak vissza a szokásosnál korábban” – mondta Majko. Ahogy az igazgató elmondta, a medvebocsok januárban jönnek világra az anyjuk téli búvóhelyén, és tavaszig nem mozdulnak el az anyjuk mellől.
Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés