Téli pihenőre készül a tátrai természet Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/12
Hirdetés

 

 

A Magas-Tátra állatvilága már készül a közelgő télre. A mormoták már visszavonultak téli járataikba, és hamarosan a medvék is téli álomba szenderülnek, a zergéknél viszont most jött el a párzási időszak. A magashegyi turistautakon november 1-től életbe lépett a szokásos téli zárlat, melynek ideje alatt a természetnek lehetősége van kipihennie a turisták áradatát. Az életüket megzavaró turisták jelenléte nélkül a zergék zavartalanul játszadozhatnak egymással, és indulhat a harc a nőstényekért, hiszen a Tátra jelképének is tekintett kedves állatok életében kezdetét veszi a párzási időszak.

 

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) turistaútjainak egy részén november 1-től téli zárlat van érvényben, amely több mint 200 km, főleg a magashegyi hágókon át és a tátrai csúcsokra vezető turistautat érint. Jövő év június 15-ig a turisták csak a menedékházakig közlekedhetnek, kivéve a Hunfalvy-völgyi menedékházat, amely télen szintén zárva tart. A szezonális zárlat csaknem 40 útvonalat érint, amelyeken információs táblákkal jelzik a lezárást. A téli zárlatra a növény- és állatvilág védelme mellett a turisták biztonsága miatt van szükség. A Magas-Tátra 330 km-nyi turistaútjából a téli időszakban 211 km, míg a Liptói-Tátra 322 km-nyi turistaútjából 121 km lesz elérhető a tél folyamán.

 

A hegyekben megkezdődött nyugalmi állapot nagyon fontos a zergék életében, hiszen közeledik a párzási időszakuk. „Hidegre van szükségük, hogy a hímekben felébredjen a párzási ösztön, és megharcoljanak egymással a nőstények kegyeiért. Mivel a zergék csak rövid ideig képesek a megtermékenyítésre, nagyon fontos, hogy ebben az időszakban semmi ne zavarja a nyugalmukat” – mondta Pavel Ballo, a TANAP zoológusa.
Jó hír, hogy a legutóbbi, 2012. őszén végzett zergeszámlálás adatai szerint ismét több mint 1000 zerge él a Tátrában, a szakemberek 1096 zergét számoltak össze a hegység északi és déli oldalán, ami hatodával több, mint az elmúlt év hasonló időszakában volt. Ebből 810 zerge a déli, 286 zerge pedig az északi oldalon él. Míg a zergékre a következő napokban szó szerint vérpezsdítő órák várnak, a mormotákkal kapcsolatban a hosszú, meleg ősz ad okot az aggodalomra. A tátrai mormoták hagyományosan nagyjából október közepén kezdik meg téli álmukat, az idei indián nyár azonban kissé megzavarta az életritmusukat. „Láttam, hogy néhány mormota még az október közepét követő időszakban is ásott, a melengető napsütésnek köszönhetően” – mondta a szakember. „Mára azonban minden bizonnyal már mindannyian hibernálódtak. Ilyenkor a testhőmérsékletük 4-5 fokra csökken, a mormotáknál ez az állapot 6-7 hónapig tart” – fejezte be a tapasztalt természetvédő. A következő hetekben a már téli álmot alvó mormotákhoz hasonlóan a medvék is megkezdik a hibernációs időszakot.
Forrás és fotó: https://vas.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés