Drónokat, pezsgősüvegeket és borospoharakat hoztak felszínre a tátrai tavakból

Drónokat, pezsgősüvegeket és borospoharakat hoztak felszínre a tátrai tavakból

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2023/10/17
A búvárok és a csaknem 60 önkéntes összesen 104 kilogramm hulladékot hozott fel négy tátrai tó mélyéről.
Hirdetés

Több kilogramm hulladék a tavak mélyén

A legtöbb hulladékot a Poprádi-tó (Popradské pleso) mélyéről hozták felszínre. Az innen felszínre került 70 kg. hulladék között az építési hulladék dominált, de akadtak élelmiszer csomagolóanyagok is. Ezen kívül egy drónt is fel kellett hozni a tó aljáról, ami vélhetően rossz irányt vett, és víz alá került. Október 13-án búvárok tisztították meg Poprádi-tó, a Csorbai-tó (Štrbské pleso), az Új-Csorbai-tó (Nové Štrbské pleso) és a Felkai-tó (Velické pleso) fenekét. „A Csorbai-tóban 29 búvár összesen 12,8 kiló hulladékot talált. Összehasonlításképpen tavaly 22 önkéntes búvárkodott itt, akkor összesen 82,5 kilogramm hulladékot halásztak ki” – olvasható a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) közleményében.

Leggyakrabban építési hulladékot találtak

A felszínre került szemétben volt pl. használt pelenka, női higiéniai betét, pezsgősüvegek, borospoharak, cukorkapapírok és építési hulladékok.
Nyolc búvár az Új-Csorbai-tavat vette célba, és szabadította meg az 5,2 kilogramm súlyú hulladéktól. A Felkai-tavat öt szabadon merülő búvár tisztította meg a hulladéktól, akik palack nélkül merülnek és csak saját légzésükre hagyatkoznak a felszín alatt.

Drónokat, pezsgősüvegeket és borospoharakat hoztak felszínre a tátrai tavakból-1
Búvárok a Felkai-tónál
Drónokat, pezsgősüvegeket és borospoharakat hoztak felszínre a tátrai tavakból-1
Forrás: Tátrai Nemzeti Park (TANAP)

„A 16 kg. szemétben volt egy rozsdás csákány, öt haleros csehszlovák pénzérme 1972-ből, és persze itt is volt építési hulladék” – mondták el a nemzeti park természetvédői. 
A búvároknak eredetileg a poprádi Kvetnica elárasztott kőbányáját kellett volna kitakarítaniuk, de végül a tavalyi évhez hasonlóan inkább a tátrai tavakat választották.

30 év alatt több mint 7 tonna hulladékot hoztak felszínre a tátrai tavakból

A nap végén összesen felszínre került 104 kg hulladék csaknem megegyezik az elmúlt évi 112 kg-os eredménnyel. 30 év alatt a Tiszta vizek akciók során összesen 7315 kg szeméttől mentesítették a tátrai tavakat, a búvárok összesen 2001 merülést hajtottak végre.
„Három évtizednyi tótakarítás után is hihetetlennek tűnik, hogy még mindig találunk építési hulladékot a tavakban” – mondta Peter Spitzkopf, a „Tiszta Vizek” koordinátora, egyben a rendezvényt szervező TANAP igazgatóhelyettese.
Elmondása szerint a búvárok hagyományosan apróbb hulladékokat – például üvegeket, palackokat, kannákat, műanyag zacskókat – is kihalásztak a tavakból.
„Szomorú, hogy a Csorbai-tó esetében a búvárok a legtöbb szemetet a tó mentén található pihenőpadok körül találták, amely azt mutatja, hogy még 2023-ban is sokan járnak olyanok a nemzeti parkban, akik szempillantás nélkül képesek a hulladékot közvetlenül a tóba dobni” – kommentálta.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés