Ritka albínó zerge kóborol a szlovák hegyekben

Ritka albínó zerge kóborol a szlovák hegyekben

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/12/08
Egy meglehetősen ritka, hófehér bundás nőstény zergét figyeltek meg az Alacsony-Tátra gerincén, közvetlenül a turistaút mellett.
Hirdetés

Egy meglehetősen ritka, hófehér bundás nőstény zerge mozog a szlovák hegyekben, melyet az Alacsony-Tátra gerincének közelében figyeltek meg. Az albínó zerge bár gyönyörű és egyedinek mondható, de nem könnyű az élete a természetben.
Pavel Ballo zoológus évek óta gyűjti az adatokat a tátrai mormotatelepekről, e munkája közben teljesen véletlenül közvetlenül a turistaútról egy hófehér nőstény zergét is sikerült lefilmeznie. „A közelemben legelt. Nem követtem, nem stresszeltem őt, hiszen önmagában is stresszes az élete, mert más mint a többiek” – magyarázta a zoológus.
Ahogy az emberek között ismerünk albínó típusú embereket, úgy alkalmanként az állatvilágban is előfordulnak. A pigment vesztés a zergék esetében is a genetikával függ össze. 

Az albínó zerge abszolút ritkaság

Erik Baláž ökológus és filmrendező szerint az albínó zerge „abszolút ritkaság”. Véleménye szerint a zerge fehér színe genetikai anomália. „Örülök, hogy Szlovákiában is megjelent egy ilyen egyed” – tette hozzá. A zergeszámlálás során felfedeztek egy másik nőstényt is, amely nem egészen fehér, de már első látásra világosabb szőrű az átlagnál. Erről egyedülálló filmfelvételt sikerült készíteni, amely azt bizonyítja, hogy az ilyen egyed annak ellenére, hogy más, mégis vonzó a hímek számára.
A fehér zerge vonzó látvány, de a természetben sokkal nehezebb boldogulnia, mint az állomány ter-mészetes színű tagjainak. „Az albínó szín a természetben hátrányt jelent. Aki másképp néz ki, mint a többség, az vagy beteg, vagy gyengébb. Ezeket elkerülik a csorda tagjai, és a ragadozók is előszeretettel megpróbálják őket elkapni” – magyarázta Baláž. A szabad természetben az ilyen emberi viselkedés a vadonban ritka fajok pusztulását is okozhatja.

Az albínó zergéről készült riport az RTVS oldalán tekinthető meg. 
Forrás: https://spravy.rtvs.sk

Hirdetés
Hirdetés