Az élettani szükségletek kielégítését tiltó táblák jelentek meg a Tátrában

Az élettani szükségletek kielégítését tiltó táblák jelentek meg a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/12/01
A Tátra déli oldalát követően a Lengyel-Tátra több pontján is a fiziológiai szükségletek kielégítését tiltó táblák jelentek meg
Hirdetés

Az elmúlt napokban lengyel a Tátrai Nemzeti Parkban (TPN) négy helyszínen is a fiziológiai szükségletek kielégítését tiltó táblák jelentek meg. Hasonló tiltó táblákkal a Tátra szlovákiai oldalán is találkozhatunk, főleg a magashegyi menedékházakba ellátmányt szállító teherhordárok által használt útvonalak jól bejáratott rövidítései mentén. Nem minden turista van tisztában a nemzeti parkban érvényes tilalommal. A Tátra ösvényein túrázva egy napsütéses, forró napon az általában a törpefenyőben kialakított ideiglenes illemhelyeket könnyű felismerni a körülöttük terjengő szagokról. 

Egyelőre négy helyszínen

A TPN munkatársai a Lengyel-Tátra négy érzékeny pontján helyezték el az első táblákat. Az egyik ilyen a Ruszin-tisztáson (Rusinowa Polana) található vízvételi pont, ahol fennáll a turisták által megivott víz szennyeződésének valós veszélye. A másik a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska) található Jeges-forrás (Lodowe Źródło), nem messze a hordozható illemhelyektől. A Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton a Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza) előtt található Dróżnikówka nevű kis faháznál (a nemzeti park épülete), valamint az Alsó-Goryczka-tisztáson (Niżniej Goryczkowej Równia) található kunyhónál is elhelyeztek ilyen táblát, ahol a síelők (lesiklók és sítúrázók) előszeretettel bújtak el a kunyhó mögé. 

Az élettani szükségletek kielégítését tiltó táblák jelentek meg a Tátrában-1
No pooping
Az élettani szükségletek kielégítését tiltó táblák jelentek meg a Tátrában-1
Forrás: Agata Semberecka

Restop 2 higéiniai zacskó

A TPN a higiéniai zacskók (pl. Restop 2) használatának bevezetését sürgeti. „Nem szeretnénk túl sok ilyen táblát kihelyezni, mert a turisták a maguk módján értelmezik: ezen a helyen nem szabad, de pár méterrel messzebb már igen. Ebben a helyzetben a speciális restop zsákok jelentik a megoldást, melyet használat után a legközelebbi szemetesbe kell vinni” – mondta Magda Zwijacz-Kozica, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa. „Ha valaki a hegyekbe indul kirándulni, ahol hosszú túrán vesz részt, akkor előfordulhat, hogy el kell végeznie különféle élettani szükségleteket. Hordozható WC-t nem lehet mindenhol felállítani, ezek ott vannak elhelyezve, ahol megoldható a szervizelésük” – tette hozzá a szakember. A Restop 2 zsák egy komplett higiéniai csomag a nedvességet és szagokat elnyelő granulátummal, WC papírral, nedves törlőkendővel és egy cipzáras zacskóval. Ez nem csak biztonsá-gosan tárolja, hanem semlegesíti a széklet szagát. Ezek a zsákok üzletben ma még nem nagyon kap-hatók, online kell megvásárolni őket. A Tátrai Nemzeti Park eddig csak a barlangászoknak biztosított ilyen zsákokat a barlangkutatás idejére. Az lenne az ideális megoldás, ha a nemzeti park bejáratánál lévő jegypénztárban hozzájuthatnának ezekhez a speciális WC-zsákokhoz.
Forrás: https://zakopane.wyborcza.pl; Fotó: Agata Semberecka

A természetben történő WC-zés a hazai túraútvonalakon, erdőinkben, hegyeinken is minennapos téma, ettől függetlenül alig olvashatunk róla, mondhatni még a turistatársadalomban is kényes témának számít. Ezzel kapcsolatban ajánlom az olvasók figyelmébe a "Kisdolog, nagydolog az erdőkben" című cikket a mozgásvilág oldaláról.

Hirdetés
Hirdetés