Mit tegyünk, ha medvével találkozunk (4.) Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/05/19
Hirdetés
Folytatódik a múlt év végén megkezdett sorozat, amelyben különböző forrásokból próbálom meg összegyűjteni a leghasznosabb teendőket arra az esetre, amennyiben a Tátrában, vagy bármelyik más hegységben túránk során medvével találkozunk. Valljuk meg, erre azért a Tátrában igen kicsi az esély, nagyon ritka az olyan esetek száma, amikor emberek által sűrűn járt turistaúton medve tűnik föl. Többen, több alkalommal láttak, rögzítettek azonban medvenyomokat úgy télen, mint nyáron, ami azért arra utal, hogy teljesen nem zárhatjuk ki egy esetleges találkozás lehetőségét.

 

 

Nézzünk most 10 tanácsot Erdélyből, ahol sajnos gyakoribbak a medvetámadások, mint tőlünk északra. Összeállítója irányelveket sorol fel, amelyek tanáccsal szolgálnak attól a pillanattól, amikor a távolban észleljük a medvét egészen addig a percig, amíg a közelünkbe nem kerül. Utóbbit azért jobb elkerülni, így én főképpen az első pontokra hívnám fel a figyelmet, amelyek a medve észlelésének esetére szolgálnak használható információval.
Ø  A medve alapvetően messze elkerüli az embert, ezért amikor az erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat egy vadállat, csapjunk minél nagyobb zajt.
Ø  Ha meglátunk egy medvét, de az állat még nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan távozzunk a helyszínről.
Ø  Ha a medve észrevesz, semmi esetre sem próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
Ø  Kerüljük a bocsokkal való találkozást, a legtöbb támadást az anyamedvék intézik az ember ellen.
Ø  Ne fényképezzük a medvét. Ha mégis fotót akarunk róla, és elég bátrak vagyunk, vakut semmiképpen ne használjunk.
Ø  Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk a magunkkal vitt élelmet egy helyen és lassan távolodjunk el a környékről.
Ø  Ha a medve két lábra áll őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadást, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
Ø  Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
Ø  Ha a medve közelebb merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
Ø  Ha a medve mégis odajön, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjuk mozdulatlan.
Kapcsolódó bejegyzések:
Forrás: www.kakukk.ro
Hirdetés
Hirdetés