Ébredeznek a tátrai medvék Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/03/01
Hirdetés

 

 

Fotó: medvede.sk
Az alábbiakban egy 2006. márciusban, vagyis 5 évvel ezelőtt közölt cikk szerkesztett változatát szeretném megosztani a Tátra-barátokkal. Az írás nem a Tátrához kapcsolódó honlapon jelent meg, így talán nem jutott el a Magas-Tátrában túrázók nagy családjához. Mindemellett úgy gondolom, máig ható érvényű tanácsokat, fontos tudnivalókat olvashatunk a cikkben a medvék tavaszi viselkedéséről, az emberrel történő találkozások tapasztalatairól.

Robin Rigg, a Slovak Wildlife Society – a természettel való együttélés témáját kutató és oktató társaság – zoológusa elmondta, hogy a Tátrában ebben az időszakban már ébredeznek a medvék, de azért pánikra semmi ok. „A tél végén gyakran kelt riadalmat olyan hír, hogy a téli álmuk alatt kiéhezett, agresszív medvék bolyongnak az erdőkben. Ez azonban nem így van.” – mondta a szakember.
„Igaz, hogy a medvék a téli pihenésük alatt nem táplálkoznak és elvesztik a testsúlyuk 15-40 %-át, de ébredésük után, még hosszú ideig nagyon lassú az anyagcseréjük.”
A szakember akkor már harmadik éve dolgozott a BEARS projekten, mely a szlovákiai medvék kutatását, oktatását foglalja magába. A kutatásain belül vizsgálja az ember és medvék konfliktushelyzeteit. „Szlovákiában még nem jegyeztek fel olyan esetet, hogy egy medve olyan célból támadott volna meg embert, hogy Őt a prédájává tegye. Az országban évente átlagosan 10, medvék okozta komolyabb sérüléssel járó balesetet jegyeznek. A kutatások egyértelműen kimutatják, hogy az ember elleni támadások leggyakrabban a véletlen találkozások alkalmával történtek, mikor a medve megijedt és önvédelemből támadt.” – nyilatkozta Rigg. „2004 és 2005 tavaszán is történtek ember elleni medvetámadások, és minden esetben bocsait féltő anyamedve volt a támadó, aki az emberrel történő véletlen találkozások alkalmával veszélyben hitte kicsinyeit”. A szakember azt tanácsolja, hogy amennyiben tudomásunk van olyan területről, ahol gyakran megfordulnak medvék, azt lehetőleg kerüljük el. A vadászoknak is ajánlatos óvatosan megközelíteni az etetőket, mivel tavasszal a medvék gyakran tartózkodnak az etetők közelében, ahol részt kérnek a takarmányból. Nagyon elővigyázatosnak kell lenniük az elhullajtott agancsok gyűjtőinek, vigyázni kell a sűrűk átkutatásával, és este, valamint korán reggel nem ajánlott a vadetetők megközelítése.
„Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis medvével találkozunk, akkor is segíthetünk magunkon, ha tudjuk, hogyan kell az ilyen esetben viselkednünk.” – állapította meg a szakember, aki néhány esetben már maga is átélt medvével történő találkozást. A meglepett medvére nem ajánlatos kiabálni és semmilyen körülmények között ne meneküljünk előle futva. Az ilyen viselkedés legtöbbször támadásra ösztönzi a medvét. A medve támadása olyan gyors, hogy a futás nem segít! Ilyen esetben a legokosabb csendben, mozdulatlanul maradni. Amennyiben a medve nem közeledik, lassan növeljük a köztünk lévő távolságot egészen addig, míg a medve nem veszít bennünket szem elől.
A szakember elmondta, hogy a riport készítésének évében, vagyis 2006-ban a tátrai medvék már február 28-án ébren voltak. „Egyik reggel felmentem a Krivára, és 900 méterrel a tengerszint felett friss medvenyomokkal találkoztam. A medvék ilyen korai ébredését valószínűleg az előző heti felmelegedés válthatta ki” – mondta a zoológus. A legveszélyesebbnek tartott, bocsokat terelgető anyamedvék a márciust még legtöbbször a téli szálláshelyeiken töltik, de előfordul, hogy a hónap végén már ők is előjönnek.
Más a helyzet azokkal a medvékkel, amelyek rászoktak a szemetes konténerekre, és a turisták megjelenése esetén agresszívvá válhatnak. Robin Rigg szerint az ilyen eseteket speciálisan kialakított konténerekkel, vagy villanypásztorral védett szeméttárolókkal lehet megelőzni, ahogyan ezt a lengyelek is alkalmazzák a Tátra északi oldalán.

 

Hirdetés
Hirdetés