Mit tegyünk, ha medvével találkozunk? (1.) Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2010/11/30
Hirdetés

 

 

Időről-időre visszatérő téma a magashegyi túrázók között, hogy mi a teendő, ha valamilyen véletlen egybeesés folytán medvével találkozunk a Tátrában túrázva? Valljuk meg, azoknak, akik betartják a nemzeti parkok látogatási szabályait, és elkerülik a turistautaktól távoli erdőket, erre vajmi kevés esélyük van. A hírekben ennek ellenére olvashatunk néhanapján medvetámadásról, amelyek legtöbb esetben az ember számára különböző fokú sérüléssel végződnek, de halálos kimenetelű medvetámadásról a Magas-, Lengyel- és Liptói-Tátra területén már régen hallhattunk.

 

 

 

Szlovákiában évente átlagosan 10, medvék okozta, komolyabb sérüléssel járó balesetet jegyeznek fel. Az ember elleni támadások leggyakrabban véletlen találkozások alkalmával történnek, amikor a medve megijed, és önvédelemből támad. A legtöbb esetben bocsait féltő anyamedve a támadó, aki az emberrel történő véletlen találkozás alkalmával veszélyben hiszi a kicsinyeit.

 

 

A Tátra lengyel oldalán is több tucat medve él. Leginkább a Halas-tó környékén, illetve a Palánkos-völgyben (Strązyska Dolina) van esélyünk arra, hogy összetalálkozzunk velük. A medvék, amelyek csak élelmet keresnek a turistautak környékén, alapvetően kerülik az emberi társadalmat.
 

 

 

Mi a teendő tehát, ha túránk során medvével találkozunk? A Tátrai Nemzeti Park ajánlása szerint a turistautakon tartsuk be a következő szabályokat:
• Kerüljük a medvék élőhelyén történő tartózkodást főleg éjjel, valamint az esti és a kora reggeli órákban.
• Ha mégis medvével találkozunk, tartsunk biztonságos távolságot, majd nyugodtan és csendben kerüljünk tőle egyre távolabb.
• A legendákkal ellentétben nem szükséges hátrahagyni a nálunk lévő élelmiszereket.
• Ne hagyjuk hátra az élelmiszer-maradékot, valamint az élelmiszerek csomagolóanyagait. A medvék különösen veszélyesek evés közben, valamint az etetőhelyek környékén.
• Ne közelítsünk hozzájuk, ne zavarjuk meg nyugalmukat fotózással, filmezéssel.

 

 

 

 

A témát hamarosan folytatjuk.

 

Hirdetés
Hirdetés