Emlékezetes lavinák Szlovákiában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/26
Hirdetés
Amikor lavinabalesetről hallunk, olvasunk, akkor már túl késő változtatni… Az áldozatokon már nem lehet segíteni, a tények csak mementóként szolgálhatnak. Sokszor az is tanulságos figyelmeztetés lehet, ha nevünk lemarad ezekről a listákról… Az alábbiakban az 1920 után Szlovákiában, különösen a Magas-Tátrában történt nagyobb, emlékezetesebb lavinabaleseteket idézzük fel.

1924. február 6: 2,5 km hosszú lavina szakadt le a Nagy-Fátrában, a Krížna  keleti lejtőjén, és csúszott le a Hornojelenská-völgyben, Rybô hegyi település irányába. A 18 halálos áldozattal járó lavina Szlovákia legtragikusabb lavinabaleseteként került be a történelemkönyvekbe, melynek fő oka a korábbi erdő tarvágása volt a Krížna meredek lejtőin.
1956. március 8: Az Alacsony-Tátrában található Žiarska hoľa délkeleti lejtőjén 9 óra 40 perckor hatalmas lavina indult meg a Kulichová-völgy (a Vajsková-völgy oldalága) felé. A lavina elsodorta a völgyben található szállást, ahol a kedvezőtlen időjárás miatt 19 erdei munkás tartózkodott. Közülük 16 nem élte túl a balesetet. A lavina méretét az a tény is jelzi, hogy 25 hektár erdőt pusztított el.
1958. december 15: A Magas-Tátrában, a Lomnici-nyereg alatt edzés közben lavina sodorta el és ölte meg a csehszlovák alpesi sí-válogatott 4 fiatal tagját. Halálukat az akut lavinaveszélyes terepen történt gyakorlatozás közben önmaguk által elindított lavina okozta.
1962. december: Az Alacsony-Tátrában, a Deménfalvi-völgyben, a Chopok északi lejtőjén a felvonót üzemeltető állami cég alkalmazottja a felvonó ellenőrzését végezte. Munkája közben sílécével lavinát indított el, amely a munkást a Priehybský-patak medréig sodorta. Testét csak a következő év tavaszán találták meg.
1967. január 31: A Magas-Tátrában, az Öt-tavi-katlanban röviddel dél előtt 7 turistát sodort el egy lavina.  Valamennyien életüket vesztették. A 900 m-es út után megállapodott lavina legnagyobb szélessége elérte a 150 métert. A keletkezett lerakódás hossza 150, szélessége 50, vastagsága pedig 2,5 méter volt. A lavina a hóréteg mechanikus terhelése következtében indult meg, helyi lavinaveszélyes időszakban.
1968. január: Az Árvai-Magurában, a Kubinska hoľa déli lejtőjén egy Brünnből érkezett kirándulás résztvevői síeltek. 10 óra 15 perckor a menedékház előtti lejtőn egy masszív lavina indult el, amely 53 személyt sodort magával. A lavinában 25-en szenvedtek sérüléseket, közülük hatan soha nem térhettek vissza otthonukba. A lavina fő oka a biztonságosnak vélt terepen a lavinaveszély szerencsétlen alábecsülése volt.
1970. március: Az Alacsony-Tátra gerince alatt, a Ďurková-nyeregből egy hatalmas lavina szakadt le, amely végigsöpört az egész völgyön, egészen Magurka faluig. A lavinát négy síelő indította el, a lavinapálya hossza elérte a 2,2 km-t, a lerakódás hossza 500 m, magassága pedig a szinte hihetetlen 22 méter volt! A lerakódott hó csak a következő évben olvadt el…
1974. január 20: A Menguszfalvi-völgyben, a Poprádi-tó közelében, a Kis-Bástya-csorbából indult egy hatalmas lavina. A lavina olyan erős volt, hogy átszáguldott a völgy szemben lévő oldalára, ahol a Husz-halomról (Limbovec) levezető szemközti hegyoldalon maga alá temetett 13 személyt a látszólag biztonságos helyen sítanfolyamon részt vevő 23 fős komáromi diákcsoport tagjai közül. 11 diák valamint egyik felnőtt kísérőjük nem élte túl a szerencsétlenséget…
1974. október 17: Egy 46 éves turista magányosan túrázott az Elülső-Kopa-hágó közelében, a Késmárki-Fehérvíz-völgyben. Egy sekély háton, alig bokáig érő hóban haladt, amikor az útjába került vályúban hófúvás nyomait észlelte. Úgy döntött, hogy áttraverzál ezen a kritikus ponton, ezzel azonban megtörte a hótáblát, amely magával ragadta. A lavina kb. 100 méteres pályáján maga alá temette a sekély (40-60 cm vastag) hóréteg. Bár testének egy része a hó fölött maradt, mégsem tudott magán segíteni, és megfulladt. A baleset oka nem megfelelő mozgás lavinaveszélyes terepen, valamint egyedül történő túrázás.
1984. január 15: A Menguszfalvi-völgyből a Vörös-mederben indult a Bástya-gerincre három lengyel hegymászó, valamint egy szólómászó Tátracsorbáról. A feljutás során két egymást követő lavina sodorta el őket. Két lengyel, valamint a szlovák szólómászó vesztette életét a baleset során. A lavina oka már-már klasszikusnak mondható: a lavinamezőnek a hegymászók által okozott mechanikai terhelése.
1984. december: Az Alacsony-Tátrában, a Ľupčianska-völgyben, a Zámostská hoľa közelében egy turistacsoport sekély lavinát indított el, annak ellenére, hogy alig volt hó. A lavina elsodorta a csoport két tagját, közülük egy saját erőből kiásta magát, a másik viszont megfulladt a hó alatt. A tragédia oka – amellett, hogy mechanikai terhelés miatt indult meg a lavina –, hogy a túlélők újabb lavinától tartva nem mertek a lavinamezőre lépni, és megmenteni társukat…
1995. március: A Liptói-Tátrában 17 éves lányával együtt eltűnt az utolsó csehszlovák szövetségi környezetvédelmi miniszter. Mindketten jól ismerték a hegyeket. A keresésükre indult kiterjedt mentőakció végén lavina által eltemetett holttestüket a Bánya-hegy meredek nyugati fala alatt, a Párás-völgyben találták meg.
1995. március: Négy tapasztalt osztrák síalpinista túrázott a Liptói-Tátrában, a Zsári-völgyben, a Zsári-nyereg felé. Útközben leszakadt egy lavina, amely hármukat magával ragadta. Szerencsére a közelben van a Hegyi Mentőszolgálat állomása, így a mentési munkák szinte azonnal megkezdődtek. A lavina-jeladó segítségével az áldozatokat 150 cm. mélységben találták meg, kedvezőtlen testhelyzetben, arccal lefelé. Laza hóréteg alatt feküdtek, így annak ellenére, hogy kb. 40 percig voltak a hó alatt, egy kis sokkal és enyhe hypothermiával megúszták a balesetet.
1999. január 22: A Nagy-Fátrában, a Krížna déli lejtőjén az elmúlt 50 év egyik legnagyobb szlovákiai lavinája csúszott le. A lavina mintegy 150 m-rel Turecká falu szélső házai előtt állt meg. A lavinapálya hossza elérte a 3,5 km-t (!), szélessége helyenként 600 m, vastagsága kb. 20 m volt. Annak ellenére, hogy az erdőkben jelentős károkat okozott, szerencsére emberéletet nem követelt.
1999. február 3: A Menguszfalvi-völgyben, a Róth Márton-csúcsról lezúduló lavina egy ember halálát okozta.
2000. január: A pontos időpont nem ismert, de a hónap során lavinában megsemmisült a jól ismert Hunfalvy-völgyi menedékház a Magas-Tátrában. Szerencsére a ház télen nem üzemel, így a lavina nem követelt emberéletet. Ezt követően új menedékház épült lavinaszempontból biztonságos helyre (ezt tudomásom szerint csak tervezték, a házat eredeti helyén építették újjá – a fordító).
2000. február 25: A Weber-csúcs északi falán, a híres Német-létrán egy lavina két hegymászót sodort el. Testvérével együtt a balesetben vesztette életét a legendás szlovák hegymászó, az 55 éves Pavel Pochylý.
2000. március 2: A Kis-Tarpataki-völgyben, a Téry-menedékház közelében lavina temetett maga alá egy hegyi teherhordót, aki éppen a menedékházba vitt volna fel árut.
2001. december: A Nagy-Fátrában, Turecká község közelében egy 40 éves nő egy kb. 200 m hosszú, 15 m széles lavina áldozata lett.
2001. december: Az Óhegyi-völgyben, a Hotel pod Šturcom szomszédos lejtőjén lavina indult el. Ezen a szokatlan helyen történt lavinában egy vendég életét vesztette, további öt vendég pedig megsérült.
2003. január 3: A Magas-Tátrában, a Vörös-torony-hágó közelében két cseh hegymászó vesztette életét egy lavinában.
2003. január: A Nagy-Fátrában, Turecká közelében öt személyt sodort el egy lavina. Négyen sérülés nélkül megúszták a balesetet, egyikük azonban a lavinában életét vesztette.
2004. január 17: A Liptói-Tátrában, a Párás völgyben egy öt tagú cseh turistacsoportot sodort el egy lavina. A hegyimentők két személynek már csak a holttestét tudták kiásni a hó alól.
2004. március 4: A Magas-Tátrában egy 27 éves cseh állampolgár vesztette életét a Menguszfalvi-völgyben, ahol a Hincó-tavak közelében lavina sodorta el. Az áldozat két barátjával együtt olyan területen folytatott síalpinista tevékenységet, amely nincs kijelölve ennek a sportnak a végzésére.
2004. április 9: Két cseh síalpinista egy hópárkány leszakadása következtében lavina áldozata lett a Magas-Tátrában, a Tengerszem-csúcs közelében, miközben a gerincen a csúcs felé tartottak. Egyikük a helyszínen, míg súlyos sérüléseket szenvedett társa a kórházban vesztette életét.
2005. január 4: Két cseh hegymászó lefelé tartott a Hosszú-tavi menedékháztól a Tarajka felé, amikor a Nagyszalóki-csúcs szikláiról a völgy irányába lezúduló lavina maga alá temette őket. Egyikük, egy 38 éves férfi a helyszínen életét vesztette.
2005. február 26: A hegyimentők találták meg annak a 20 éves cseh turistának a holttestét, akit a Kis-Tarpataki-völgyben, a Vörös-torony-hágó közelében sodort el egy lavina. A lavinát valószínűleg egy társával együtt maga a fiatal snowboardos indította el.
2005. február 27: A Liptói-Tátrában, a Zsári-völgyben, a Jalóci-dombról lavina szakadt el, amely a Zsári menedékház közelében elragadott négy cseh turistát, közülük egy 32 éves férfi életét vesztette a lavinában. Ez a terület az egyik leginkább lavinaveszélyes hegyoldal Szlovákiában.
2005. december 31: Az elmúlt 30 év egyik legnagyobb lavinája Szlovákiában. 8 cseh hegymászó érthetetlen módon sátorban bivakolt a Liptói-Tátra északi részén, a Zverovka menedékház közelében található Zsarátnok vályúban (annak is valószínűleg a közepén), annak ellenére, hogy nagyfokú lavinaveszély volt érvényben. Reggel, kb. fél 6-kor néma porhólavina sodorta el őket, amely kb. 1800 méter tengerszint feletti magasságból indult el. A leszakadás szélessége kb. 100 méter volt. A lavina hossza elérte az 1200 m-t, a lerakódás során létrehozott lavinamező mintegy 30 m széles és 350 m hosszú volt, vastagsága helyenként elérte az 5 m-t! Az eredmény katasztrofális: 6 férfi és 1 nő életét vesztette, mindössze egy személy élte túl a balesetet. Valamennyi halott többszörös sérülést szenvedett az irtózatos erejű lavinában.
2007. december: Két szlovák turista haladt a Zsári-völgyben a Zsári menedékháztól a Szomorú-nyereg felé, a Liptói-Tátrában. A Középső-lejtő gerincéről leszakadó 1,5 m mély lavina elsodorta őket, mindketten életüket vesztették.
2008. december: Egy síalpinista a barátnőjével együtt a Kis-Fátra gerincének egyik lejtőjén akartak áttraverzálni. A terheléstől a lejtőn deszkalavina indult el, ami magával sodorta őket a völgy irányába. Annak ellenére, hogy barátnője viszonylag gyorsan kiásta, a férfit nem sikerült újjáéleszteni.
2009. február: A Liptói-Tátrában lavina sodort el egy lengyel turistát, amely a Rohácsi-völgyben csúszott le, egészen az egyik Rohácsi-tóig. A turista a helyszínen életét vesztette.

A szerkesztő megjegyzése: Ez a cikk sajnos nem teljes, az eredeti cikk írója mintha megfeledkezett volna arról, hogy magyar állampolgárokat is ért lavinabaleset a Tátrában. A magyar vonatkozású hegyi balesetekről a Komarnicki THSE honlapján olvashatunk részletesen! Tanuljunk ezekből, és minden baleset legyen figyelmeztetés számunkra, élők számára!
Hirdetés
Hirdetés