Köd Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/03/07
Hirdetés

Néha a semmiből jön. Ránk telepszik, kitölti a látóhatárt, és még a nagy tapasztalattal rendelkező hegyjáróknak is dezorientációt okozhat. A köd egyike a nem túl feltűnő, mégis veszélyes időjárási jelenségeknek. De mikor keletkezik köd? A statisztikák szerint Lengyelországban, így a Lengyel-Tátrában is ködök leggyakrabban márciusban és októberben fordulnak elő. Ugyanakkor nehéz megjósolni a sűrűségüket, valamint azt az időt, miután nyom nélkül eltűnnek. Köd leggyakrabban a meleg levegőnek a lehűlt talajjal történő érintkezése – vagy ennek fordítottja – következtében keletkezik, amely kiváltja a kondenzációs folyamatot. Hegyi túránk tervezése során kövessük figyelemmel a köd várható megjelenésére figyelmeztető időjárási előrejelzéseket.
A különböző típusú ködök közül a legnehezebb megjósolni a nyugvó, vagy másképpen kisugárzási köd (páraköd) előfordulását, amely derült, hűvös éjszakákon és azt követő reggeleken keletkezik. Ez a fajta köd lokálisan fordul elő olyan helyeken, ahol a hő nagyon gyorsan elpárolog a talajból, ezáltal nem ritkán néhány méterre korlátozva a látótávolságot.
A köd sűrűsége nagyon változatos, a látótávolság általában 50-100 méterre, néha azonban csak pár méterre korlátozódik. A hegyekben lokálisan még meleg időben is kialakulhat köd a meleg, árnyékos falakon, lejtőkön. A köd kialakulásának különleges feltétel a hőmérsékleti inverzió, melynek során az embert lenyűgöző „ködtenger”, amikor a völgyek felett kissé hullámos, homogén, világos határokkal rendelkező felhőréteg alakul ki.

Veszélyek
Erős ködben még a tapasztalt emberek is könnyen elveszíthetik tájékozódó képességüket. Ezt bizonyítja többek között azoknak a turistáknak az esete, akik több tucat alkalommal vezettek le turistákat a Gáspár-csúcsról (Kasprowy Wierch), de a ködben a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) helyett az ellenkező oldalon lévő Csendes-völgybe (Tichá dolina) indultak. Télen, amikor fehér a talaj, őrült labirintusban találhatjuk magunkat, ilyenkor nem csak a vízszintes, de a függőleges orientációt is könnyen elveszíthetjük. Hogy működik a köd? Ködben meglehetősen nehéz meghatározni a tartózkodási helyünket, és megtalálni a további útvonalat. Eloszlatja az akusztikus hullámokat, ami azt eredményezi, hogy a lejtőkön és a völgyekben a hívó szó nagyon gyengén hallható. A ködben hallható hangok nagyon zavarosak lehetnek és nem abból az irányból érkeznek, ahol a hívó személy tartózkodik. Lapos területeken, a csúcsok alatti tisztásokon ködben a hang gyorsabban terjed, ami akusztikus illúziót okozhat, azt gondolhatjuk, hogy a hang vagy a beszélgetés a valóságtól eltérően nagyon közel van hozzánk.
Hogy viselkedjünk ködben?
Először is ne pánikoljunk, ami általában csak rosszabbá teszi azt a helyzetet, amibe kerültünk. Amennyiben a látótávolság még elegendő, azonnal forduljunk vissza azon az úton, amelyiken jöttünk követve saját nyomainkat. Csoportosan mozogjunk, ügyelve, hogy senki ne szakadjon le a csoporttól. Térkép, iránytű, magasságmérő GPS vagy okostelefon segítségével határozzuk meg tartózkodási helyünket és a legközelebbi település felé vezető út irányát. Amennyiben tehetetlennek és zavartnak érezzük magunkat, és a helyzet veszélyessé válik, hívjunk segítséget, lehetőleg a hegyimentőkhöz irányító applikáció használatával. Ennek köszönhetően a hegyimentők azonnal látják a pozíciónkat, és tudja küldeni a segítséget, akik biztonságos helyre kísérnek minket.
Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com

Hirdetés
Hirdetés