Fagyás – tünetek és kezelés Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/03/02
Hirdetés

Fagyási sérüléseket nem csak extrém magashegyi körülmények között szenvedhetünk, a téli időszakban bárhol és bármikor előfordulhat, amikor testünk, különösen a hidegnek leginkább kitett testrészek nem kapnak kellő védelmet. Elég, ha csak 15 percet töltünk el adott hőmérsékleten kesztyű nélkül, vagy átázott lábbeliben hosszabb ideig 0 °C alatti hőmérsékleten tartózkodunk, és könnyen fagyási sérüléseket szenvedhetünk.
A fagyás lényegében olyan szervi sérülés, amely a bőrünk és a bőr alatti rétegek alacsony hőmérséklete miatt következik be. Ez bármelyik fedetlen testrészünkkel előfordulhat, de különösen azokon a testrészeken, ahol a leggyengébb a vérkeringés: a kéz és a láb ujjai, az orr, a fül és az arc. A hidegben töltött idő hosszának függvényében könnyű és súlyos fagyási sérüléseket különböztetünk meg.
Hogyan ismerjük fel a fagyási sérülést?
A fagyás első jele általában a bőrünkön a fájdalmat megelőző zsibbadó érzés – a bőrünk megfagy. Ezt követően viasszerű foltok jelennek meg a bőrünkön, melyek először megkeményednek, később megduzzadnak, erős fájdalmat okoznak, bőrpír, vizenyő jelenik meg, bőrünk felhólyagosodik. A fagyott szövetek végül elhalnak, a kezelést követően is érzéketlenné válnak.

A fagyási sérüléseket súlyosságuk szerint négy csoportba sorolhatjuk.
Elsőfokú fagyás: A bőr felszínét érinti, elfehéredéssel, zsibbadással jár együtt. Az ujjak végén, a füleken, az orron, az állon, az orcákon lép fel gyakran. A felmelegedést követően égő fájdalom jelentkezik, és élénk piros gyulladásos, viszonylag kis kiterjedésű folt vagy foltok láthatók a bőrön. A bőr regenerálódásával magától és jól gyógyul. Néhány nap elteltével hámló foltok emlékeztetnek a fagyás helyére. Tipp: tegyük az érintett testrészt meleg helyre, pl. a hónaljunk alá vagy a mellkasunkra. Ha a lábunk fagyott el, kérjük meg társunkat, hogy masszírozza azt.

Másodfokú fagyás: A bőrnél mélyebb szövetrétegeket nem érint. Tipikus jelei a bőrpír, a vizenyő és a mintegy fél nap múltán kialakuló hólyagok, melyek két-három hét alatt száradnak le. Ez még jól kezelhető, de ha az elfagyott területen vérzés alakul ki, a kezelés körülményesebb lehet. Tipp: az érintett terület ne érintkezzen hóval, és ne melegítsük nyílt láng mellett. A legmegfelelőbb helyszíni kezelés a megolvasztott hóléből 28 fokosra lehűtött (könyék meleg) vízben történő áztatás lehet.

Harmadfokú fagyás: A bőr teljes mélységig roncsolódik, így a bőralja is károsodhat. A fagyott területen a bőr viaszos színű, vérzéses hólyagok képződnek rajta. Idővel a mélyebb szöveti sérülés jeleiként fekete, kemény és száraz pörkök alakulnak ki rajta, a bőr kifekélyesedik. Lüktető, éles fájdalommal jár, amely adott esetben orvosi kezelést igényel, mivel a hólyagokat meg kell nyitni, a folyadékot pedig el kell távolítani.

Negyedfokú fagyás: A fagyás legsúlyosabb formája, amely mély, egészen az izomszövetekig és csontokig hatoló szövetelhalást jelent. A terület kemény, felmelegítés után márványozott, kék, majd bíborszínű lesz, és igen érzékennyé válik, üszkösödni kezd. Minden esetben orvosi kezelésre van szükség, a gyógymód hosszabb ideig tarthat, a következmények pedig tartósabbak lehetnek. Legrosszabb esetben az érintett testrészek amputációjára is szükség lehet.

A fagyás megelőzése
Attól függetlenül, hogy fagyos vagy erősen szeles időben a hegyekben vagy a városban tartózkodunk, jó hőszigetelést biztosító sapkával, kesztyűvel, zoknival és megfelelő lábbelivel védjük testünk érzékeny részeit. Ha a hegyekben túrázunk, a hátizsákban legyen nálunk tartalék sapka, kesztyű és zokni. Sosem tudhatjuk, mikor fújja le rólunk a sapkát a szél, miről feledkezünk meg, mit veszítünk el menet közben.


Hirdetés
Hirdetés