Tömegek a Szlovák Paradicsomban – mi lehet a megoldás? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/30
Hirdetés
A Szlovák Paradicsom legnépszerűbb szurdokvölgye, a Suchá Belá-szurdok bejáratánál elhelyezték az első forgalomszámláló berendezést. A készülék a tervek szerint pontos információkkal szolgál majd a szurdok forgalmáról. „Azért éppen erre a helyre szereltük fel a közelmúltban ezt a berendezést, mert az utóbbi időszakban rendszeressé vált, hogy a turisták hosszú sorban várakoztak a vízeséseknél. A Suchá Belá-szurdok a nemzeti park leglátogatottabb turistaútvonala, amely gyakorlatilag közvetlenül a parkolóból elérhető” – mondta el Tomáš Dražil, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazgatója.
Korábban a szurdok látogatottságával kapcsolatban csak a véletlenszerű turistaszámlálások adatai alapján jutottak információhoz, ez azonban sok esetben nem volt elég pontos. Emiatt döntöttek egy komolyabb forgalomszámláló berendezés felszereléséről, amely nem csak a szurdokba belépő, hanem az onnan kilépő turisták számának a rögzítésére is alkalmas. „Gyakran találkozunk olyan turistákkal, akik nem fejezik be a túrát, hanem a visszafordulás mellett döntenek, mivel vagy túlbecsülték saját erejüket, vagy nem megfelelő öltözékben indultak a túrára, esetleg nem megfelelő lábbelit viseltek, ami nem tette lehetővé, hogy felmásszanak a létrákon” – mondta az igazgató.

A nyár közepén elhelyezett berendezés folyamatosan továbbítja az adatokat a nemzeti park igazgatóságára, ahol így óránkénti bontásban pontos képet kaphatnak a szurdokba belépők számáról. „Ahhoz, hogy menedzselni tudjuk a turistaáradatot, és hogy objektíven lássuk a forgalmat, pontos adatokra van szükségünk. Eddig csak a véletlenszerű számlálásokból voltak erre vonatkozó adataink, ezután azonban akár a nap 24 órájában nyomon tudjuk követni a forgalmat – tette hozzá az igazgató, aki azt is elmondta, hogy a közeljövőben a többi szurdok bejáratánál is elhelyeznek hasonló készüléket.
A forgalomszámláló készülék elhelyezéséhez szükséges anyagiakat a nemzeti park és az Ekopolis Alapítvány közös projektjének keretében egy német alapítvány biztosította. „30.000 € támogatást kaptunk egy, a nemzeti park turizmusának fejlesztésével foglalkozó tanulmány elkészítésének előkészületeire, ezen belül az első lépés a forgalomszámláló készülék felszerelése volt. A továbbiakban feltérképezzük a szurdokokban és a lejtőkön vezető turistautak állapotát, és szükség szerint javaslatot teszünk azok helyreállítására, javítására” – magyarázta Dražil.
A projekt előkészítő munkálatainak 2018. február végéig kell befejeződni. Amennyiben ez sikeres lesz, akkor egy következő, nagyobb volumenű projekt keretében online kamerát és közlekedési lámpát szeretnének felszerelni a szurdokban, amely tájékoztatja az Erdőaljáról (Podlesok) a szurdokba induló turistákat a szurdok látogatottságáról, a vízesések melletti létrák foglaltságáról. „Ennek az információnak a tudatéban mindenki önmaga eldöntheti majd, hogy mindezek ellenére elindul a szurdokba vállalva annak a kockázatát, hogy hosszas sorban állásra kényszerül a vízeséseknél, vagy csak némi várakozást követően indul a szurdokba, esetleg más útvonalat választ arra a napra – mondta az igazgató.
A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park július közepén elvégzett, véletlenszerű turistaszámlálásának adatai alapján az előző év hasonló időszakához képest jelentős forgalomnövekedés volt tapasztalható.

Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés