A Szlovák Paradicsom legszebb turistaútjai V. rész Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/07/26
Hirdetés
Fotó: penzionborovica.sk
A Szlovák Paradicsom minden kétséget kizáróan Szlovákia egyik legszebb része. De vajon a nemzeti park melyik része a legszebb a legszebbek között? A nemzeti park különleges nevet visel, a természet által Kelet-Szlovákiában, a Szepességben létrehozott szépség valóban olyan, mint egy földi édenkert (a „Felső-Magyarország Paradicsoma” elnevezést Hajts Béla honosította meg – a szerk.). Ennek köszönhetően a Szlovák Paradicsomnak több olyan része is van, melyet Szlovákia legszebb turistacélpontjai között tartanak számon. Bizonyára az olvasók közül is többen, több alkalommal meglátogatták már ezt a vidéket. Lássuk hát, mely területeket tartanak a látogatók a Szlovák Paradicsom öt legszebb részének, ahová minden turistának érdemes előbb-utóbb ellátogatnia.

 

Sztracena (Stratená)

 

Fotó: tod_hall
Sztracena település közelében, viszonylag kis területen számtalan látnivaló várja erre járó turistákat. Talán a legismertebb látnivaló a Dobsinai Jégbarlang (Dobšinská ľadová jaskyňa), amely nem csak Szlovákiában, de az egész világon ismert. A kis falu másik vonzereje a Sztracenai kanyon (Stratenský kaňon), amely a maga nemében az első tanösvény Szlovákiában, hiszen ezt a tanösvényt a kerekesszékkel közlekedők is bátran használhatják, az útvonalat az ő igényeiket és lehetőségeiket figyelembe véve alakították ki. A tanösvény hossza kb. 1100 méter, szépsége miniatűr változatban a Hernád-áttörésre emlékezteti az erre túrázókat.
Amennyiben nyugatról érkezünk a településre, át kell menjünk Szlovákia első közúti alagútján. A festői környezetben elterülő egykori bányászfalucskából – melynek sajátos atmoszférája lenyűgözi a látogatókat – közelíthetjük meg a Szlovák Paradicsom másik ismert kilátópontját. A Sztracena fölé emelkedő Holló-szikla (Havrania skala) a maga 1156 méteres magasságával kétséget kizáróan a legszebb kilátást biztosító magaslat a hegység déli oldalán.

 

Forrás és fotó: https://www.interez.sk

 

Hirdetés
Hirdetés