A Szlovák Paradicsom hemzseg a turistáktól Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/07/18
Hirdetés
A Szlovák Paradicsomban – vagy más nevén Káposztafalvi-karszt – beindult a nyári turistaszezon. A napfényes napokon a turisták akár 30 percen át, sorokban várják a leglátogatottabb részeken a létrák megmászását. Tomáš Dražil, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazgatója javasolja a látogatóknak, hogy minél hamarabb, korán reggel induljanak el a túrákra. „A legideálisabb korán kelni, és garantálom, hogy ha reggel nyolckor ott lesznek, nem lesz még tömörülés. Ha viszont csak 10:00 és 12:00 között érnek oda, sok ember összezsúfolódik, s akkor számolni kell azzal, hogy várakozni fognak“ – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy az esti túrát senkinek sem ajánlja, viszont további nyolc szurdokot is ajánlott a Szlovák Paradicsomban. „A torlódás csak bizonyos időkben, bizonyos helyeken alakul ki. Ez ismétlődő jelenség, de nem minden nap történik meg“ – fűzte hozzá azzal, hogy ez hogy főleg júliusban és augusztusban fordul elő.
A nemzeti park látogatottsága jelenleg csaknem ugyanolyan, mint a múlt évben. „Tavasszal a látogatottság növekedéséről beszélhettünk, a látogatók száma mostanra azonban csaknem azonos lett a tavalyival. Akkor, az évnek ebben a szakaszában 53.000 látogatót fogadtunk, most 50.500 turista érkezett. A csökkenést főként az utóbbi napok kedvezőtlen időjárása okozza“ – mondta Jana Skokanová, Káposztafalva (Hrabušice) polgármestere.

Hozzátette még, hogy a turistákat leginkább a Suchá Belá-völgy (Suchá Belá) szurdoka vonzza, mivel könnyen elérhető, bejárata alig pár méterre van a parkolótól. A múlt idényben naponta 900-1000 látogató érkezett csak ehhez a szurdokhoz. „A gyalogtúra itt aránylag rövid időt vesz igénybe, akár 4 óra alatt is megtehető. A Szlovák Paradicsomban elérhető további túrák már nem ilyenek, mivel egész napon át tartanak és a megtételük is jóval nehezebb – mondta az igazgató.
A nemzeti park és Káposztafalva közösen nyújtott be egy pályázatot egy kamerarendszer felépítésére, amellyel meg szeretnék előzni a látogatók torlódását. Az ehhez szükséges anyagiakat egy németországi alapítványtól szeretnék megkapni. „Ott, ahol torlódások alakulhatnak ki, online kamerákat helyezünk majd el. A Tálak-vízeséseknél (Misové vodopády) készülő felvételek megtekinthetőek lesznek Erdőalján (Podlesok) és egyenesen a weben is, így az emberek láthatják majd, hogy abban az időben mi történik az adott helyeken“ – nyújtott felvilágosítást Dražil, hozzátéve, hogy jelenleg a pályázat eredményire várnak.

Forrás: http://www.bumm.sk; Fotó: Marián Béreš
Hirdetés
Hirdetés