A Szlovák Paradicsom legszebb turistaútjai – III. rész Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/06/28
Hirdetés
Fotó: Radoslav Garec
A Szlovák Paradicsom minden kétséget kizáróan Szlovákia egyik legszebb része. De vajon a nemzeti park melyik része a legszebb a legszebbek között? A nemzeti park különleges nevet visel, a természet által Kelet-Szlovákiában, a Szepességben létrehozott szépség valóban olyan, mint egy földi paradicsomi a Felvidéken (A „Felső-Magyarország Paradicsoma” elnevezést Hajts Béla honosította meg – a szerk.). Ennek köszönhetően a Szlovák Paradicsomnak több olyan része is van, melyet Szlovákia legszebb turistacélpontjai között tartanak számon. Bizonyára az olvasók közül is többen, több alkalommal meglátogatták már ezt a vidéket. Lássuk hát, mely területeket tartanak a látogatók a Szlovák Paradicsom öt legszebb részének, ahová minden turistának érdemes előbb-utóbb ellátogatnia.

Tamásfalvi-kilátó (Tomášovský výhľad)
Egyre több szlovák turista utazik külföldre, mondván, hogy Szlovákiában nincs semmi látnivaló. Hogy ez mennyire nem így van, arra jó példa a Szlovák Paradicsom egyik legszebb kilátópontja, a Tamásfalvi-kilátó. Ez a szép sziklaterasz a Ludmanka-hegy (Ľudmanka) délnyugati lejtőin található, Csingó (Čingov) település közelében, és azon helyek egyike, amely a legtöbb turista bakancslistáján az „Ezt látni kell” célpontok közé tartozik.

Fotó: Martin Votruba
A Szlovák Paradicsomban Nemzeti Parkban nem csak szakadékok, szurdokok, létrák és a láncok várják a turistákat, hanem gyönyörű panorámával rendelkező kilátópontok is. Ezek közül az egyik leglátogatottabb, emellett a legszebb kilátással rendelkező ilyen hely kétség kívül a Tamásfalvi-kilátó. A hatalmas sziklafal 146 méterrel emelkedik ki környezetéből, és már a neve is elárulja legfőbb jellemzőjét, a róla nyíló szép kilátást. Erről a 667 méter tengerszint feletti magasságú, korlát nélküli sziklateraszról gyönyörű kilátás nyílik a Hernád-áttörésre, a Fehér-patak völgyére, valamint megfelelő időjárási körülmények között a Magas-Tátrára. Felkészültségünknek megfelelően több irányból, különböző nehézségű jelzett turistaúton is feljuthatunk a szikla tetejére, a Tamásfalvi-kilátó meglátogatását összeköthetjük a hegység más ismert látnivalói, pl. a Hernád-áttörés bejárásával.
A Tamásfalvi-kilátó domináns szerepe időtlen idők óta ismert, így a kilátópont korán felkeltette a hegységet feltáró úttörők érdeklődését, ennek köszönhetően Bartsch Gusztáv kezdeményezésére 1889-ben a Tamásfalvi-kilátó sziklateraszán építették fel a hegység első menedékházát. A kilátó függőleges sziklafala a turisták mellett a sziklamászók körében is nagy népszerűségnek örvend. Az első sziklamászók 1938-ban jutottak fel a sziklafal tetejére, jelenleg több mint 100 különböző nehézségű út vezet a falon, melyen alkalmanként sziklamászó versenyeket is rendeznek.
Fantasztikus kilátásának köszönhetően ez a sziklaformáció a természetet, a túrázást, az adrenalin fokozó sziklamászó utakat kedvelők egyik legnépszerűbb, legkeresettebb célpontja Szlovákiában. Aki vonattal érkezik a Szlovák Paradicsomba, annak Szepestamásfalván (Spišské Tomášovce) kell leszállnia, de itt csak a személyvonatok állnak meg, a gyorsvonattal érkezőknek Poprádon (Poprad) vagy Iglón (Spišská Nová Ves) kell leszállniuk a vonatról. Ha menetrend szerinti autóbusszal érkezünk a hegységbe, arról Csingó (Čingov) településen kell leszállni. A saját gépkocsival érkezők Csingóban vagy Ďurkovecen (Ďurkovec) találhatnak fizető parkolót. Szepestamásfalváról a zöld jelzésen kb. ¾ óra alatt lehet feljutni a kilátóba, Csingóból és Ďurkovecből a sárga jelzésen kb. ugyanennyi időt vesz igénybe a feljutás. Ezeken kívül Szepestamásfalváról akár kerékpárral is megközelíthető a sziklaterasz.

Hirdetés
Hirdetés