A Szlovák Paradicsom 5 legszebb turistaútja – II. rész Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/05/05
Hirdetés
A Szlovák Paradicsom minden kétséget kizáróan Szlovákia egyik legszebb része. De vajon a nemzeti park melyik része a legszebb a legszebbek között? A nemzeti park különleges nevet visel, a természet által Kelet-Szlovákiában, a Szepességben létrehozott szépség valóban olyan, mint egy földi paradicsomi a Felvidéken (A „Felső-Magyarország Paradicsoma” elnevezést Hajts Béla honosította meg – a szerk.). Ennek köszönhetően a Szlovák Paradicsomnak több olyan része is van, melyet Szlovákia legszebb turistacélpontjai között tartanak számon. Bizonyára az olvasók közül is többen, több alkalommal meglátogatták már ezt a vidéket. Lássuk hát, mely területeket tartanak a látogatók a Szlovák Paradicsom öt legszebb részének, ahová minden turistának érdemes előbb-utóbb ellátogatnia.

Hernád-áttörés
A Szlovák Paradicsom legszebb és leglátogatottabb turistaútjainak rangsorában a Suchá Belá-szurdok mögött a Hernád-áttörés (Prielom Hornádu) foglalja el a második helyet, az áttörés hosszúságát tekintve azonban ez a leghosszabb folyóvíz alkotta áttörés Szlovákiában. Létrák, hidak, láncok – mindent, ami jellemző a Szlovák Paradicsomra, megtalálunk az áttörésben. Az útvonal, amely végig a Hernád mentén vezet, télen gyönyörű díszletet kínál az arra járóknak, ugyanis amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik, akkor egy 12 km. hosszú korcsolyapályán csúszhatunk végig az áttörésben.
A 16 km. hosszú áttörést a Hernád folyó hozta létre, több ezer év alatt belevésve magát a kemény sziklába. A sziklafalak magassága helyenként eléri a 300 métert (sic!), az áttörésben vezető turistaútat 7 híd, 320 méter lánc, 140 sziklatálca és 70 méter doronglétrahíd teszi járhatóvá, 2016-tól pedig hosszú évek után ismét lehetővé tették, hogy bérelt vagy saját tutajjal is le lehet csorogni a folyón.

Forrás és fotó: https://www.interez.sk
Hirdetés
Hirdetés