Szlovákia leghosszabb korcsolyapályája a Szlovák Paradicsomban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/01/16
Hirdetés
A Szlovák Paradicsom befagyott folyói kitűnő lehetőséget kínálnak a korcsolyázás szerelmeseinek. A Hernád folyón kialakult megfelelő vastagságú jégréteg lehetővé teszi a nemzeti park látogatóinak, hogy rendhagyó, az egészségre is jótékony hatással lévő módon járják be a Hernád-áttörést. A Szlovák Paradicsomban immár több éve nem fordult elő, hogy befagyott volna a Hernád. A folyó felszínén vezető mintegy 12 km hosszú túra során a gyalogtúrázók, a korcsolyázók és a síelők közvetlenül a folyómederben, adrenalin-növelő körülmények között tehetik meg az utat.
„Ez egy olyan kaland, amelyet soha nem lehet elfelejteni. Tulajdonképpen a folyó felszínén csúszhatunk” – mondta el egy 14 éves iglói lány, aki 13 éves társával együtt már eddig is sikeresen képviselte klubját és hazáját is a nemzetközi rövidpályás gyorskorcsolya versenyeken. A sportágra jellemző hosszú korcsolyával edző lányok a Létánfalvi-malom közelében pazar körülmények között tarthatták meg szabadtéri edzésüket.

„Kitűnő túra volt, kb. egy órát korcsolyáztam, és egyszer sem kellett levenni a korcsolyámat” – mondta el Ján Kostka, egy liptószentmiklósi hegyimentő, aki a kutyájával együtt járta végig az áttörést. „Mostanában ritkábban fagy be a Hernád, mivel ehhez hosszabb időn át tartó kemény fagyok kellenek. Ezúttal azonban kevesebb fagyos nap is elég volt, mivel jelenleg elég alacsony a folyó vízszintje” – mondta Tomáš Dražil, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazgatója.
Elmondása szerint azonban a látogatók már nem sokáig élvezhetik ezt a természeti látványosságot, mivel a meteorológusok felmelegedést jósolnak. „Ez valódi csemege a természeti különlegességek szerelmeseinek, amely azonban viszonylag rövid ideig élvezhető. Ellenkező esetben akár versenyeket is rendezhetnének a folyón, most azonban a korcsolyázók valószínűleg az utolsó esélyüket használják ki” – tette hozzá az igazgató azzal, hogy miután a víz elkezd folyni a jég alatt, ne kísértsük a sorsot, mert a beszakadás és az elázás szinte elkerülhetetlen.
 
A befagyott Hernádon történő séta a legmagasabb, 5. szintű védettséget élvező területen a folyó mentén haladó turistaúttal párhuzamosan vezet. Amikor a folyó teljesen befagy, a Hernád torkolatától Csingóig kb. 12 km-es túrával kell számolni.
Fotó: Václav Sedlatý

Fotó: Václav Sedlatý

Fotó: Václav Sedlatý

Fotó: Václav Sedlatý

Fotó: Václav Sedlatý

Fotó: Václav Sedlatý

Fotó: Václav Sedlatý

Fotó: Václav Sedlatý

Forrás és fotó: https://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés