Szánkózási lehetőségek a Tátrában és Szlovákiában

Szánkózási lehetőségek a Tátrában és Szlovákiában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/02/06
Szlovákia legismertebb szánkópályája a Tarajkáról (Hrebienok) Ótátrafüredre (Starý Smokovec) vezető, mintegy 2,5 km hosszú aszfaltozott úton található.
Hirdetés

Amint lehullik egy kis összefüggő hó, az emberi települések közelében minden dombon találunk egy erdőmentes, sima területet, melyet szánkón, bobon vagy hócsúszkán lecsúszó gyerekek koptatnak. A szánkózás azonban családi szórakozásnak is kiváló, és Szlovákiában is találunk ehhez megfelelő, akár több kilométer hosszúságú szánkópályákat.
Egy kisebb dombon való szánkózás testmozgásnak is jó, ha néhányszor felszaladunk a dombon, az elég ahhoz, hogy melegen tartsuk szervezetünket, amíg el nem fáradunk. Ha azonban a szánkózást szeretnénk összekötni egy kirándulással, akkor induljunk a hegyekbe, ahol sok helyen egy hosszabb emelkedő jutalmaként hosszan szánkózhatunk lefelé.

Tarajka (Hrebienok) – Ótátrafüred (Starý Smokovec) – 2,5 km.

Szlovákia talán legismertebb szánkópályája a Tarajkától Ótátrafüredre vezető út. Itt gyalog vagy ha szeretjük a kényelmet, akkor a tarajkai siklóval mehetünk fel a pálya kezdetéhez, ahol aztán ráülhetünk a szánkóra, és máris vidáman száguldhatunk lefelé a két és fél kilométeres, kanyargós pályán. Nem szükséges saját szánkót hozni, a Tarajkán szánkókölcsönző is működik (nyitva 9:00 – 16:30).

Szánkózási lehetőségek a Tátrában és Szlovákiában-1
Szánkózás a Tarajkán
Szánkózási lehetőségek a Tátrában és Szlovákiában-1
Forrás: www.vt.sk

A napközben szánkózni indulók 2 ill. 4 órás jegyet vehetnek a tarajkai siklóra, a felnőtteknek az előbbi 18 €, az utóbbi 20 €-ba kerül (diák 15 ill. 16 €, gyerek 13 ill. 14 €)
Kedden, pénteken és szombaton éjszakai szánkózásra is lehetőség van 19:00 és 21:00 között. Az éjszakai szánkózásra érvényes 2 órás menetjegy a siklóra korosztálytól függetlenül egységesen 20 €-ba, szánkóbérléssel együtt pedig 26 €-ba kerül.

Szánkózási lehetőségek a Tátrában és Szlovákiában-2
Éjszakai szánkózás a Tarajkán
Szánkózási lehetőségek a Tátrában és Szlovákiában-2
Forrás: www.vt.sk

Sziléziai ház (Sliezsky dom) – Tátraszéplak (Tatranská Polianka) – 7 km

Akik bevállalnak egy csaknem 5 km-es emelkedőt anélkül, hogy lefelé kellene gyalogolniuk, kitűnő megoldás lehet az Ótátrafüredtől néhány km-re nyugatra fekvő Tátraszéplak. Közvetlenül a Tátrai Villamosvasút megállójától aszfaltozott út vezet a Sziléziai házig, amely a síelők és a szánkózók körében is népszerű. Négy és fél km. emelkedő a jelzett turistaúton, majd miután felfrissülünk a Felkai-tó (Velické pleso) partján, a 7 km-es szánkózás az aszfaltúton lefelé már csak a szórakozásról szól.

Bachleda-völgy (Bachledová dolina) – 2,5 km.

A Szepesi Magurán található Bachleda-völgy szánkópályája is könnyen megközelíthető. Az erdőben futó szánkópálya a Lombkorona ösvényhez (Chodník korunami stromov) közlekedő felvonó felső állomásától jobbra kezdődik és a Bachleda-völgy parkolójában ér véget, megfelelő mennyiségű hó esetén kb. 2,5 km. hosszú. Itt is lehetőség van szánkó bérlésre, egy és kétszemélyes szánkók állnak rendelkezésre. 

Veľká Rača – Košariská – 1,3 km.

A lengyel határ közelében fekvő Kiszucai-Beszkidekben (Kysucké Beskydy), az Ócsad (Oščadnica) községhez tartozó „Snowparadise Veľká Rača” síközpontban alapesetben a sípályák alsó részén szánkózhatunk. Ha azonban kevés a hó, a síközpont a Dedovka ülőszékes felvonóval együtt a szánkózók, bobosok és csúszkások részére megnyitja az 1,3 km hosszú Košariská pályát.

Zsári menedékház (Žiarská chata) – Zsári-völgy (Žiarská dolina) – 5,2 km.

A Liptói-Tátrában (Západné Tatry) található Zsári menedékházhoz vezető túraútvonal – akárcsak a többi, télen is nyitva tartó tátrai menedékházhoz vezető út – nagy népszerűségnek örvend a téli sportok szerelmesei, és nem csak a síelők körében. A Zsári-völgyön keresztül alig több mint öt km.  megtétele után a Zsári menedékházban felfrissülhetünk, majd a magunkkal hozott szánkón leereszkedhetünk a parkolóba. Itt azonban számítani kell arra, hogy ez nem lesz folyamatos ereszkedés, a kisebb lejtésű szakaszokon ugyanis le kell szálljunk a szánkóról, és egy darabig húzni kell magunk után. Ennek köszönhetően ez a kirándulás még kisebb gyerekkel is ideális lehet. A Rohács-hegység (Roháče) északi oldalán szánkózással egybekötött túrát tehetünk a Rohácsi-völgyben (Roháčska dolina) a Ťatliak menedékházhoz (Ťatliaková chata).

Kojsói-havasok (Kojšovská hoľa) – Aranyida (Zlatá Idka) – 7 km.

Végezetül egy ínyencség. Ha Szlovákiában havazik, akár egy 7 km hosszú szánkópályát is kipróbálhatunk. Ehhez persze „áldozatot” is kell hozni, mégpedig egy 3 órás túrát a Kojsói-havas csúcsára. A természetes szánkópálya innen, 1246 m. tengerszint feletti magasságból ereszkedik le, és kb. 500 m-es szintkülönbséggel Aranyida községben ér véget.

Szánkózási lehetőségek a Tátrában és Szlovákiában-3
A tarajkai szánkópálya
Szánkózási lehetőségek a Tátrában és Szlovákiában-3
Forrás: Nagy Árpád

Forrás: https://drivemagazine.sk; Fotók: www.vt.sk

Hirdetés
Hirdetés