Lejátszották az első - engedély nélküli - jégkorongmérkőzést a Halastavon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/02/24
Hirdetés
Február 22-én szokatlan esemény zajlott a Tátra legnagyobb tava, a Halastó (Morskie Oko) felszínén. Azon a reggelen – szokatlan módon – önkéntesek egy csoportja elkezdte megtisztítani a tó felszínét a hótól. Mindezt azért, hogy a tó jegének egy részét előkészítsék egy jégkorong mérkőzés lejátszására. A játékosok, vagyis a nowy targi "Szarotek" jégkorong egyesület tagjai korcsolyáikkal otthonosan mozogtak a tó felszínén, felállították a kapukat, ezután perig az éppen ott tartózkodó turisták egy errefelé teljesen szokatlan látványnak lehettek szemtanúi. „A Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársai kedvezően fogadták az ötletet, amelyért ezúton is köszönetet szeretnénk mondani. A megvalósítás jól sikerült, így biztosan lesz folytatás, jövőre azonban a második ilyen lehetőséget már nagyobb felhajtással kívánjuk megvalósítani” – mondta az esemény egyik kezdeményezője.

Frissítve 2020. február 24. délután
A Tátra Nemzeti Park (TPN) nem engedélyezte, hogy jégkorong-mérkőzést játszanak a Halastó (Morskie Oko) felszínén, és bejelentették, hogy egyeztetik az ügyet a szervezőkkel. „A TPN nem kapott hivatalos kérelmet a meccs megszervezésére" – mondta Paulina Kołodziejska, a TPB illetékese, és hozzátette: „A bírsággal kapcsolatban felvesszük a kapcsolatot a szervezőkkel. Természetesen nem járulunk hozzá az esemény ismételt megszervezéséhez sem, ahogyan azt a szervezők a közösségi médiában bejelentették”.
A TPN szerint az eset nem volt káros hatással a természetre, és nem is volt veszélyes a sportolőkra, mert a jégtakaró jelenleg vastag. „Az ilyen kezdeményezéseket szélesebb körben kell megvizsgálni: mi történne, ha több ember vagy csoport szeretne különféle szokatlan tevékenységeket folytatni a Tátrában, leginkább egyéni okokból, a nyilvánosság figyelmének felkeltése céljából. Az ilyen jelenségek tömeges elterjedése káros lehet” – magyarázta Kołodziejska.
A TPN szakemberei időről időre kapnak különféle engedélykérelmeket, például motorkerékpárral történő belépés engedélyezése a nemzeti parkba, valamilyen évfordulót rendhagyó megünneplésének lehetősége, vagy hogy regattát szervezzenek a Halastavon. A parkőrök a közelmúltban egy kerékpárt is levittek a Giewontról, amit valaki felvitt a csúcsra, és ott hagyta azt.

 

 

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés