Közeli kiruccanás: Imrikfalva és a Zejmar-szurdok Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/12/08
Hirdetés
A Szlovák Paradicsom Nemzeti Parknak nem véletlenül ez a neve: jégbarlang, feledhetetlen panoráma, mesés tóparti kemping, létrákkal és láncokkal tarkított, adrenalingazdag túraútvonalak találhatók itt. Mutatjuk, miért érdemes eljönni ide. Hosszú gyalogtúrák, magas hegycsúcsok, sziklák, erdő amerre a szem ellát, szurdokvölgyi mászások, finom ételek és friss levegő várja a Szlovák Paradicsomba érkezőket. Azt, hogy Paradicsom, nem mi mondjuk, ez a nemzeti park hivatalos elnevezése, nem is ok nélkül.
Imrikfalva autóval 3-4 óra alatt elérhető Budapestről, több irányból is megközelíthető. Vonattal Besztercebányáról vagy Margecanyból juthatunk ide, buszjárat pedig Poprádról vagy Rozsnyóról indul. Aki autóval érkezik Dobsinán álljon meg, és menjen be a jégbarlangba! A körülbelül 30 perces, és közel 1500 méteres vezetett túrára jó, ha gondolunk előre és csomagolunk meleg öltözéket is. A barlangban uralkodó nulla fok körüli hőmérséklet nyáron is csak pár percig kellemes.

A barlang 2000-től a világörökség része, 1870-ben Ruffinyi Jenő dobsinai bányamérnök végezte mélyebb feltárását. Természetesen ismerték korábban is a „jégvermet”, ám Ruffinyi előtt csak hűsölésre és a jégtömbök kinyerésére használták a nem túl mély részeket. A feltárást követő években nagy fejlesztések következtek, több szálló épült a barlang köré, 1887-ben pedig – Európában elsőként – elektromos barlangi világítást szereltek fel.
Dobsinát elhagyva az autóversenypálya (igen, szoktak itt rendezni hill climb, azaz hegyi felfutó versenyeket) tetején, az útkereszteződés előtt húzódjunk félre. Vegyük elő minden, képrögzítésre alkalmas szerkezetünket és kapcsoljuk panoráma üzemmódba, hogy megörökítsük az elénk táruló látványt. Egy információs pult megmutatja a hegycsúcsokat, mind téli, mind nyári állapotukban.
Innen már csak pár perc a víztározó (Palcmanská Masa) és körülötte lévő települések. Közvetlen a partnál Dedinky és Dobsinská Masa található. Szállásként rendelkezésre áll néhány hotel, egy kemping és több családi ház. Aki pénztárcabarát megoldást keres, az válassza a kempinget, kiváló panorámát nyújt a tóra és a hegyekre, és bár éjszaka hűvös szokott lenni, reggel az első napsugarak hamar felmelegítik a levegőt.
A travelo.hu teljes cikk itt olvasható!

Forrás és fotó: http://travelo.hu
Hirdetés
Hirdetés