Jégmászás a befagyott vízesésen, korcsolyázás a Hernádon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/12/13
Hirdetés
Amint az időjárás lehetővé teszi, a Szlovák Paradicsom – amely nem csak nyáron, de télen is az ország egyik legszebb nemzeti parkja – olyan lehetőséget kínál a turistáknak, amilyet még a Tátrában sem találnak. Amint hidegebbre fordul az idő, és befagynak a vízesések, a Szlovák Paradicsom szurdokaiban a jég birodalmába csöppenünk. A Szepesség déli részén található nemzeti park különleges és egyedülálló helyszíne lehet egy téli túrának, melynek során akár a jégmászást is ki lehet próbálni.
„A Szlovák Paradicsom vízesései télen mászófallá alakulnak, melyek kezdőknek és haladóknak is megfelelő terepet kínálnak. Erre a leginkább alkalmas szurdokok a Suchá Belá, a Kolostor-szurdok, a Sólyom-völgy, a Létánfalvi-malom környéke és a Zejmar-szurdok. Ezeket a vízeséseket nem könnyű megmászni, de tapasztalt jégmászóknak mindenképpen érdemes megpróbálni” – mondta el Lenka Vargová Jurková, a Kassai Turisztikai Hivatal regionális szervezetének igazgatója.

Abban az esetben, ha a vízesésekben elég víz van, és a képződött jég vastagsága eléri a 15 cm-t, a levegő hőmérséklete pedig -14 °C alatt van, a fenti területeken egész télen lehetőség van a jégmászás különböző technikáinak a gyakorlására.
A síalpinisták a nemzeti park területén a Nagy-Knoll, vagy a szomszédos Alacsony-Tátrában emelkedő Király-hegy csúcsát mászhatják meg, a sífutók pedig a Gerava-fennsíkon, a Nagy-Knoll környékén vagy a Grajnár-nyeregben hódolhatnak szenvedélyüknek. Ezeken kívül még egyéb más, a befagyott vízhez kötődő lehetőségek is kínálkoznak itt a tél folyamán. „Felejthetetlen élményt kínál a befagyott Hernád jegén történő téli túra, melyet ha megfelelőek az időjárási körülmények, gyalog, sílécen, vagy akár korcsolyával is meg lehet tenni” – tette hozzá a szakember.

Hirdetés
Hirdetés