Újra látogatható lesz a Kyseľ-szurdok? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/05/31
Hirdetés
A Szlovák Paradicsomban közel fél évszázad után ismét megnyithatják a nemzeti park legendás szurdokvölgyét, egyik legnagyobb látványosságát. El tudja valaki képzelni a Magas-Tátrát a Gerlachfalvi-csúcs vagy a Lomnici-csúcs nélkül? Valami ilyesmi tapasztalható a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban, miután immár 40 éve le van zárva a Kyseľ-szurdok, a hegység egyik legnépszerűbb szurdokvölgye. A Szlovák Paradicsomot 40 éve a világ minden tájáról érkező turisták látogatják annak lehetősége nélkül, hogy megcsodálják annak legszebb és legértékesebb szurdokát. „Aki nem volt a Nagy Kyseľ-ben, az nem volt a Paradicsomban” – mondja Karol Dzúrik, aki hosszú ideig hegyimentőként tevékenykedett a hegységben. A hegység egyik legszebb szurdoka azonban egy drámai tűzvész után immár több mint 40 éve le van zárva. Aladár Holmok, a nemzeti park szakembere szerint a tüzet turisták okozták. „Külföldi turisták tüzet raktak itt, amely azonban átterjedt a  sziklákra is” – emlékezik a szakember, és hozzátette, hogy a tűz csaknem egy hónapig izzott.

A természet azonban feléledt a négy évtizede történt hatalmas sokk után, és egyre többen szólalnak fel annak érdekében, hogy ismét tegyék hozzáférhetővé a Szlovák Paradicsom egyik gyöngyszemét. „Azok a látogatók, akik ma erre járnak, gyakran nem is tudják, hogy valaha tűz pusztított a szurdokban” – mondta el Tomáš Dražil, a nemzeti park igazgatója. Hozzáteszi, elképzelhető, hogy hamarosan örömhírrel szolgálhat a hegység kedvelőinek. „Nem zárható ki, hogy a közeljövőben olyan bejelentést teszünk, amely kellemes meglepetést fog okozni a Szlovák Paradicsom barátainak. Nem szeretnék azonban elébe menni az eseményeknek” – mondta az igazgató a Nagy Kyseľ-szurdokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva.
Pavol Bečarik, a szurdokvölgyek szerelmese azt mondta, a szurdok újbóli megnyitásával nagy álma válna valóra. „Az álmok előbb-utóbb teljesülnek, és hiszek benne, hogy ez is teljesülni fog”. Karol Dzúrik hegyimentő hozzátette, hogy addig nem akar meghalni, amíg meg nem nyitják a Nagy Kyseľ-szurdokot.

Forrás: http://www.tvnoviny.sk; http://www.novinky.cz; Fotó: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés