Tátrai babonák – Ha fekete pillangó keresztezi utunkat… Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/01/02
Hirdetés
Babonák – meglehetősen kiterjedt témakör, különösen, ami a hegyeket illeti. Akár hiszünk benne, akár nem, azt hiszem fontos kérdés mindannyiunk számára. Vannak közöttünk olyanok, akik szinte a babonák rabjai, és vannak olyanok, akik csak legyintenek ezekre, és nem törődnek velük. Én a mindennapi életben biztosan a második csoportba tartozom. Nem érdekel, ha egy fekete macska átszalad előttem az úton, vagy ha felborul a sótartó, ami a régi hagyomány szerint veszekedést jelent. Ugyanakkor a hegyekben megpróbálom magam mögött hagyni a mindennapi élet dolgait, és így a gondolkodásom 180 °-os fordulatot vesz. Azt nem tudom, mi okozza ezt nálam. Lehet, hogy az a tény, hogy a hegyek veszélyesek, és az őket körülvevő babonák további rejtélyeket tartogatnak. Talán azért, mert a hegyekben mindig azt az elvet vallom, hogy jobb félni, mint megijedni, és fel kell készülni mindenre. Talán azért, mert gyakran találkoztam azzal, hogy a babonák, hiedelmek figyelmen kívül hagyása sokak számára veszélyes helyzetet eredményezett, miközben ezek figyelembe vétele sokuk életét megmenthette volna.

„Ha fekete pillangó keresztezi az utadat, az a közelgő halál előjele, vagy pedig azt jelenti, hogy valaki most haldoklik a hegyekben.”
Ezzel a babonával kapcsolatban nem tudok saját tapasztalatokról beszámolni. Soha, semmilyen fekete pillangó nem keresztezte az utamat, de gyanítom, hogy csak legyintettem volna rá egyet, mint például a fekete macskára. Egyszer valamelyik fórumon olvastam egy történetet, amelyikben szó esett a fekete lepkével kapcsolatos babonáról. Aki erről írt, mint azt bizonyára kitalálták, nem halt meg, de azt írta, hogy akkor, amikor ezt látta, súlyos baleset történt a Tátrában – a Zamarla-tornyon (Zamarła Turnia) villámcsapás ért egy hegymászót. Súlyos állapotban vitték kórházba, ahol később meghalt.

Sok babona fűződik a Tátrához. Sokan azt mondják, hogy ha gyakran tapasztalunk irracionális érzéseket, jobb, ha visszafordulunk, mint ha tovább mennénk, vagy válasszunk egy másik útvonalat, még ha az nehezebb is. Megfontolandó azonban, hogy ha nem ismerjük a babonákat, rossz benyomást tesz-e ránk, ha például fekete lepkével, vagy apácával találkozunk? Természetesen nem. Így minden eseményt a véletlennek vagy a balszerencsének tulajdonítunk. Lehet, hogy ezek a babonák éppen azért alakultak ki, hogy megvédjenek minket bizonyos helyzetekben? Azt hiszem, ezt mindenki saját szemszögéből fogja értékelni…
Hisszük vagy nem hisszük, figyelni érdemes…

Forrás és fotó: http://natatry.pl
Hirdetés
Hirdetés