Hová túrázzunk télen a Tátrában? Merítsünk ihletet a Tátrai tündérektől Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/01/15
Hirdetés
A Tátrában több helyen is éltek tündérek, és igazság szerint mindenfélét találtunk közöttük. Voltak jó és rossz tündérek, kapzsik és boldogtalanok, csalódottak és szeretők... Éppen olyanok voltak, mint régen, mielőtt tündérekké változtak volna. Ezért jól tette, aki nem engedett éneküknek, szépségüknek és szavaiknak, hanem a szívét és az eszét követte. Tiszta napokon, amikor a napsugarak visszatükröződnek a több ezer hókristályban, a tündérek ma is láthatók. Bejárják az utakat, hívják a kedvesüket, táncolnak a tavakon és néha feltévednek a legmagasabb csúcsok alá.
A következőkben szeretnénk feléleszteni a tátrai tündérekről szóló legendákat, és ezzel együtt meginvitálni az olvasókat egy-egy téli túrára. Ha nyáron már végig is jártuk ezeket az utakat, télen egészen más varázsa lesz ugyanannak az útnak, talán még misztikusabb is lesz, ha ismerjük a tátrai tündérekről szóló legendákat, történeteket. A legendákban élő tündéreket a fagyos téli hegyvidéki viszonyok között megidéző, elegáns ruhában megjelenő hölgyek utalnak Tátra nem is olyan hosszú történetének hőskorára, amikor a túraruhák helyett a társasági viselet volt a szükséges felszerelés a hegyek látogatóinak. Talán sokan emlékeznek az első turistákról készült fotókra – azokra a nőkre, akik hosszú szoknyában indultak a hegyekbe.

Téli túra a tündérek nyomában – A Menguszfalvi-völgy tündére
Állítólag jóval azután történt, hogy az összes gorál fiú elhunyt... Banditák kezdtek vándorolni a hegyekben. Nem féltek semmitől, sem a csúcsoktól, sem a tündérektől, sem az Úr Istentől. Késő este az egyik rabló egy zsák dukátot cipelt a hátán a Menguszfalvi-völgyben, amikor egyszer csak hirtelen úgy tűnt neki, hogy valami megmozdult a nyeregben. Nézett, és nem hitt a szemének. A sziklán egy tündérré változott lány állt és integetett. „Éhes vagy ismeretlen? Szegény a családod?” „Nem” – válaszolta zavartan a rabló. „Ha valaha is szeretnéd viszontlátni a feleségedet, dobd el a zsákot, és többé ne gondolj a rablásra. Elengedlek, ha megígéred nekem, hogy soha többé nem nyúlsz a máséhoz.” A rabló megígérte és szégyenkezve távozott. Mi lett a dukátokkal? Pontban éjfélkor, amikor a telihold halvány fénnyel világítja meg a Tengerszem-csúcs alatti Hunfalvy-hágót, olyan izzó fénnyel világítanak, ami elvakítja az embert. A tündért hiába is keressük, fénye azonban gyakran távolról is látható.
 
Túratipp
Kellemes sétát tehet a téli tájban a tátrai villamos Poprádi-tó (Zastávka Popradské Pleso) megállójától a Poprádi-tóhoz (Popradské pleso). A túra végig aszfaltozott úton vezet, amelyet a kezdő túrázók télen is szívesen használnak. A széles aszfaltúton vezető könnyű túra kb. 1 órát vesz igénybe.

Hirdetés
Hirdetés