Téli túra a tündérek nyomában – A Koncsiszta tündére Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/02/26
Hirdetés
Azt mondják, hogy a Koncsiszta (Končista) tetején lévő hatalmas szikla egykor egy gonosz óriás üllőjeként szolgált, aki szét akarta zúzni a hegyeket, mert irritálta őt a méretük. Azokat a sziklákat, amelyek nem morzsolódtak szét a csapásai alatt, az üllőre fektette, és hatalmas kalapácsával törte össze azokat. Így lett tompa a Tompa-hegy (Tupá), így tűnt el az Oszterva (Ostervá) csúcsa, amely ma eltörpül a Klín (Klín) mellett, törmelékeik pedig az Omladék-völgy (Zlomísková dolina) alját és lejtőit borítják. A gonosz óriást okosabb testvérei azonban idővel elűzték a Tátrából, és ezzel véget vetettek barbár tetteinek. Nem sokan ismerik azonban a vidám tündér történetét, amely azóta az Oszterva-nyereg és a Koncsiszta között táncol. Amint reggel felébred, megmosakszik a reggeli harmatban és már énekel és táncol is.
„Régóta figyellek Te gyönyörű tündér” – mondta neki egy nap a Poprádi-tóban élő vízimanó. „Látlak a tóból reggel, délben és este, de nem fáradsz. Mindig azt látom, hogy táncolsz.”
„Hát persze, várom a napot, amikor visszatér a kedvesem. Megígérte, hogy amint a gonosz óriás eltűnik a Koncsisztáról az üllővel, visszajön.” Eltelt egy hónap, eltelt még egy, de a kedvese még mindig nem tért vissza a tündérhez. A vízimanó minden reggel figyelte a tóból, és a tündér minden reggel vidáman táncolt, várva kedvesét, hogy visszatérjen. Ennek már több száz éve. A tündér ma már csak néha tűnik fel a Koncsisztán, hogy ellenőrizze, megvan-e még az üllő. Azt mondják, hogy amikor nemrégiben villámcsapás érte az üllőt, és a szikla fele leomlott, a tündér a kedvesét hívta segítségül. A tündér néha ma is megjelenik az Oszterván, hogy legalább barátja, a vízimanó kedvére tegyen.
 
Túratipp
A tündér nyomában egy igazán igényes magashegyi téli túrát tehetünk, amely a Poprádi-tótól az Oszterván át a Sziléziai házig, végig a piros jelzésű Felső turistaúton vezet. Túra előtt ne felejtsük ellenőrizni az aktuális időjárási és lavinahelyzetet, vigyünk magunkkal hágóvasat, jégcsákányt és lavinafelszerelést.
Forrás és fotó: https://www.tatry.sk

Hirdetés
Hirdetés