Kalandtúra a Szlovák Paradicsomban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/08/28
Hirdetés
Amennyiben nem szeretnénk túl messzire utazni, de izgalmas és aktív kikapcsolódást nyújtó vidéken tervezünk néhány napot eltölteni, akkor érdemes autóba ülni, hogy bebarangoljuk a Szlovák Paradicsom csodavilágát. A vadregényes völgyek, a Hernád szurdoka felett vezető út, a láncokkal és létrákkal tarkított ösvények nem mindennapi élményekkel szolgálnak mindazoknak, akik felfedező túrára indulnak ezen a lenyűgöző vidéken. Poprád felől érkezve Káposztafalvában (Hrabušice) számos szálláslehetőség közül választhatunk. Megszállhatunk például a lelkes és a környékről készségesen mesélő helyieknél. Minden esetben érdemes előre lefoglalni a szobát vagy a szobákat, mivel a Szlovák Paradicsom igen népszerű hétvégi úti cél iskolai csoportok, nagyobb baráti társaságok és családok körében egyaránt. Különösen ünnepek idején választják sokan kikapcsolódásuk helyszínéül ezt a vidéket. Érdemes elkerülni ezeket az időpontokat, hiszen ekkor már zavaróan nagy tömeg lepi el a völgyeket és szinte egymást kerülgetik a természetbe vágyók.

Túráink kiindulópontjaként érdemes a nemzeti park nyugati pontján található Podlesokot választani, ahol információkat és tájékoztató anyagot gyűjthetünk a környék látnivalóiról, felszerelkezhetünk térképpel és felkészültetünk a kalandos kirándulásra. Sok kiránduló gyülekező- és pihenőhelye az itt található nagy rét, ahol faházakban is eltölthetünk néhány éjszakát, ha időben érkezünk.
Az egyik legizgalmasabb útvonal a Hernád folyó szurdokvölgyében vezet, ahol sziklafalakba rögzített láncok segítségével egyensúlyozhatunk a víz felett. Az ösvény több szakaszán csupán a sziklákhoz erősített fém rácsokon lépkedve „lebeghetünk” a lélegzetelállítóan szép folyómeder felett. A látvány és az élmény mindenért kárpótolja a bátor túrázókat. Két óra alatt végigsétálhatunk a folyó legvadabb és egyben a nemzeti park egyik legérdekesebb szakaszán, majd visszafordulva több lehetőség is kínálkozik a Podlesokóba való visszatérésre. Többek között a Menedékkő (Kláštorisko) kolostorrom érintésével is visszatérhetünk a kiindulópontra. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Szlovák Paradicsom számos ösvénye csak egy irányból járható. A turistatérképek az adott szakaszok menetidejének feltüntetése mellett jelzik azt is, hogy melyik völgy milyen irányban járható és hol találhatók kizárólag létrával megközelíthető részek. Az izgalmas folyóvölgyből a Kolostor szakadék (Kláštorská roklina) felé való letérés újabb meglepetésekkel szolgál, hiszen a csak egy irányból járható szakaszt meredeken a sziklafalhoz rögzített keskeny létrán tudjuk csak elhagyni.
Ha mindezek után vagy éppen az eddigi izgalmak miatt újabb meredek létrákkal tarkított szakaszt szeretnénk bebarangolni, akkor érdemes az autónkat Pilában hagyva a Piecky völgyben ismét próbára tenni bátorságunkat, melyért csodálatos vízesések látványa lesz a jutalmunk. Innen Sólyom (Sokol) felé lehet visszatérni, esetleg onnan indulva a Nagy Sólyom (Velký Sokol) völgyet végigtúrázni. Mindkét szakasz hatalmas sziklafalak között húzódó, egyes részeken a patak mentén haladó, vízesésekkel tarkított ösvényen járható be.
Akik a nemzeti park keleti részén keresnek szálláslehetőségeket, azok is számtalan lehetőség közül választhatnak. Amennyiben városi környezetben szeretnénk az estéinket tölteni, akkor a közeli Igló a legjobb választás, ha egy erdei faházban éjszakáznánk, akkor a Csingón (Čingov) működő kempinget érdemes választani. Innen indulva a Hernád egy újabb szakasza járható be, a Csingóból indulva pedig a legegyszerűbb feltúrázni a nemzeti park csodás látványt nyújtó kilátópontjához, a Tamásfalvi-kilátóhoz (Tomášovský výhľad). A meredek sziklatömb tetején a természet által kialakított teraszról csodálhatjuk meg a közeli réteket és hegyeket.
Ha már próbára tettük magunkat a láncokkal, létrákkal és vízesésekkel teli útvonalakon és kevésbé megerőltető élményekre vágyunk, akkor is sok lehetőséget kínál a környék. A forró nyári napokon is kellemesen hűs, állandó hőmérsékletű dobsiani jégbarlang, mely a Szlovák Paradicsom egyik legérdekesebb természeti kincse. A mintegy húsz perces, meredek ösvényen vezető sétával megközelíthető barlang különleges élményt nyújt a földalatti világ csodáira kíváncsi természetbarátoknak. A hűvös élmények után a Dedinky-n található víztározó partján hideg sörrel és helyi finomságokkal jutalmazhatjuk meg magunkat. A mesterséges tó körül étkezési és szálláslehetőségeket is találunk, így bármelyik túránk kiindulópontjául választhatjuk.
A közeli városok szintén érdekes színfoltjai a vidéknek, így amennyiben időnk engedi, mindenképpen barangoljuk be Lőcse hangulatos utcáit és nézzük meg szépen felújított történelmi épületeit, csodálatos templomát, illetve a város egyik látványosságát, a központban található szégyenketrecet.
A Szlovák Paradicsom szinte minden évszakban lenyűgöző, ám éppen a tavaszi időszakban a legszebb. ekkor ugyanis a rendegetek kaland, és megpróbáltató túra mellett csodálatos látványt nyújtanak az éppen bimbódzó virágok. Így érdemes már most elkezdeni a szervezést!

Forrás és fotó: http://utazz.ujszo.com
Hirdetés
Hirdetés