Új doronglétrák a Fehér-patak-völgyében Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/25
Hirdetés
A Szlovák Paradicsom keleti részében található Fehér-patak-völgyében (Tomášovská Belá) folydogáló Fehér-patak (Biely potok) mellett vezető turistaúton május második felében a Szlovák Turisták Klubja (KST) szepestamásfalvi egyesületének tagjai, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) munkatársai, valamint önkéntesként dolgozó természetvédők, összesen több mint 20 ember több új doronglétrahidat helyeztek el. Ezzel radikálisan átalakult a völgyben vezető doronglétrahidak és falétrák rendszere, hiszen a korábbi eszközök nagy részét teljesen kicserélték. A nemzeti park e részébe látogatóknak a jövőben már nem kell a patakon történő átjutáshoz a vízből kiemelkedő nagyobb sziklákon egyensúlyozniuk.

„Új létrákat rögzítettünk a víz fölé, mivel ez eredeti létrák mára teljesen eltűntek, a turisták ezen a szakaszon gyakorlatilag a vízen közlekedtek. Ez egyrészt kényelmetlen volt, főleg, ha nem sikerült megtartani az egyensúlyt, és kénytelenek voltak belelépni a patakba, másrészt ez meglehetősen veszélyes is volt. Ezért a víz fölött új létrákat helyeztünk el, melyet a turisták már használatba is vettek” – mondta el a KST illetékese. Bár az esős idő miatt többször is félbe kellett szakítani a munkát, az önkéntesek az eső elmúltával visszatértek a helyszínre, és befejezték, amit elkezdtek. „Helyenként rendkívül nehéz dolgunk volt, hiszen a vízszintes létrákat a sziklához kellett erősíteni. A könnyebb hozzáférés miatt egy ponton átvezettük az ösvényt a patak egyik partjáról a másikra” – tette hozzá Pavel Skladan.
A szepestamásfalvi egyesület, amely 41 évvel ezelőtt alakult, és jelenleg 46 tagot számlál, rendszeresen részt vesz a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban a technikai berendezések karbantartási, felújítási munkáiban. Ahogy az egyesület vezetője elmondta, ebben az évben szeretnének néhány fát elültetni a nemzeti parkban, a mosatni munkákhoz hasonlóan a hegyimentőkkel és a természetvédőkkel együttműködve.

Hirdetés
Hirdetés