A Gerlachfalvi-csúcs nevének változásai az idők során Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/05
Hirdetés
Gerlach vagy Gerlachfalvi-csúcs? Vagy tudunk esetleg más neveket a Tátra és egyben a Kárpátok legmagasabb csúcsával kapcsolatban? Az idők során a politikai változásokhoz igazodva a csúcsnak több, az adott korszakhoz igazodó elnevezése volt. 1896-ig viszonylag egységesen Gerlachfalvi-csúcs, (szlovákul Gerlachovský štít, vagy egyszerűen csak Gerlach, németül Gerlsdorfer Spitze, lengyelül Gerlach) volt a neve. 1896-ban, a Millennium évében Ferencz József-csúcsra (németül Franz-Joseph-Spitze, szlovákul Štít Františka Jozefa, lengyelül Szczyt Franciszka Józefa) keresztelték át, és ezt a nevet viselte egészen 1919-ig, az I. világháború végéig. 1919-től 1923-ig ismét korábbi nevét viselte, 1923-tól kb. 1932-ig viszont a cseh és szlovák legionáriusoknak a Csehszlovák Köztársaság megalakításában játszott szerepükre emlékeztetve Legionárius-csúcs (Štít legionárov) volt a neve. Ezt szimbolizálva a csúcson egy fémből készült zászlót is elhelyeztek.

1932 és 1939, vagyis a II. világháború kezdete közötti években ismét az eredeti elnevezést használták, a lengyelek azonban a két világháború közötti években Lengyel-csúcs (Szczyt Polski) néven jelölték. 1939-1945 között Szlovák-csúcs (szlovákul Slovenský štít, németül Slowakische Spitze, lengyelül Słowacki Szczyt) volt a neve. A II. világháború befejeződése után négy évig, 1949-ig ismét visszakapta eredeti nevét, majd 1949 és 1959 között az akkori politikai trendnek megfelelően, Sztálin hetvenedik születésnapjának tiszteletére Sztálin-csúcsnak (szlovákul Stalinov štít, lengyelül Szczyt Stalina) nevezték.
A ma ismert Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) elnevezést 1956-tól használják, ezt az egykori birtokos községről, Gerlachfalváról (Gerlachov, Gerlsdorf) kapta, amelynek határában állt. A gerlach kifejezés ógermán eredetű, lándzsás harcost jelent. A csúcs mai neve (a masszívum többi ormával együtt) először a híres Tátra-kutató, ifj. Buchholtz György 1717-es tátrai panorámáján látlható, mint Gerlafalvenses montes (Gerlachfalvi hegyek). Térképen először Czaki Flóris tüntette fel Kösselberg (Katlan-hegy, szlovákul Vrchol Kotol) néven, utalva a csúcs tömege alatt lévő jellegzetes katlanra. Melzer Jakab 1821-ben említi, hogy a szlovákok a csúcsot Kotol-nak (Katlan) nevezik. A cseh Kořistka 1864-ben a „Na kotlu” (a katlanon) elnevezést használja. A német nyelvű szövegekben előfordul a Gerlsdorfer Kesselspitze (Gerlachfalvi katlancsúcs) elnevezés is, a masszívum legmagasabb pontját pedig korábban Nagy-Gerlachfalvi-csúcsnak is nevezték.

Hirdetés
Hirdetés