Ki vezethet ügyfeleket a Gerlachon – hivatalos szlovák álláspont Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/02/21
Hirdetés
A 2022. január 7-én a
Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) alatt történt tragédiát követően a lengyel médiában és a közösségi oldalakon vita alakult ki a Magas-Tátrában folytatott hegyivezetői tevékenységekre vonatkozó jogi szabályozásról. Sok volt a találgatás, a szabályok félreértelmezése, amely főleg a hegyivezető és a magashegyi túravezető közötti különbségek ismeretének hiányából fakad. A témával kapcsolatban a tatromaniak.pl portál a Hegyivezetők Országos Szövetségétől (Národná asociácia horských vodcov Slovenskej republiky, NAHVSR) kért hivatalos állásfoglalást, az alábbiakban a szövetség válasza olvasható:

„A hegyivezetést és a magashegyi túravezetést az 544/2002 sz. törvény az alábbiak szerint szabályozza:
Hegyivezetői tevékenység (horský vodca): az érintett személyek hegyi és magashegységi környezetben, turista ösvényeken és utakon kívül történő vezetését és kísérését jelenti, továbbá kiképzés vezetését az alpinizmus egyes ágazatai terén:
a) sziklán, jégen és havon, illetve ezen terepek kombinációján történő gyalog- és mászótúrák,
b) síalpinista vagy sítúrákon, valamint rendezetlen és mély havon történő lesiklás esetén.
Ezt a tevékenységet a Szlovák Köztársaságban csak olyan személyek végezhetik, akik hegyivezetői engedéllyel rendelkeznek, vagy akiknek a NAHVSR elismerte a hegyivezetői tevékenység végzésére vonatkozó külföldi képesítését.
A képzés és a képesítések elismerése a Belügyminisztérium 570/2007 sz. rendeletén alapul, megfelel a Hegyivezetők Nemzetközi Szövetsége (IFMGA / IVBV / UIAGM) szabványainak, valamint a hegyivezetői szolgáltatást nyújtókkal szemben az ügyfelek egészségének és biztonságának védelme érdekében támasztott követelményeknek.
Hegyi kísérői tevékenység (horský sprievodca): az érintett személyek hegyi és magashegységi kísérését jelenti, miközben a kísért személyek haladásához hegymászó felszerelés és kellékek használata nem szükséges, mégpedig:
a) a kijelölt és az azokon kívül eső, hótakarótól mentes, a nemzetközi UIAA skála alapján legfeljebb első hegymászói fokozatú turistaösvényeken és utakon,
b) a turista ösvényeken és utakon kívül eső, hótakaróval fedett utakon, hótaposó vagy sífutóléc használatával,
c) hótakaróval fedett, kijelölt turista ösvényeken és utakon, sífelszerelés használatával.
Ezt a tevékenységet a Szlovák Köztársaság területén csak olyan személyek végezhetik, akik magashegyi túravezetői engedéllyel rendelkeznek, vagy akiknek a külföldi magashegyi túravezetői képesítését elismerték.
 
A Magas-Tátrában emellett figyelembe kell venni a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) látogatási rendjét, valamint a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatójának a hegyi környezetben tevékenykedő személyek biztonságával kapcsolatban 2016. június 15-én kiadott utasítását. Ez az utasítás meghatározza pl. a vezetett személyek és a szükséges vezetők számát.
 
Egyszerűbben fogalmazva, a hegyi kísérő (horský sprievodca) hegymászó felszerelés használata nélkül mozog a túraterepen, a hegyivezető (horský vodca) pedig főként olyan terepen mozog, ahol hegymászó felszerelés használatára van szükség.
Az UIMLA szabványok szerinti hegyi vezető nem mozoghat olyan terepen, ahol hegymászó felszerelés használata szükséges, mivel nem rendelkezik ilyen irányú képesítéssel.
 
A lengyelországi Beszkidekben (Przewodnik Beskidzki), Szudétákban (Przewodnik Sudecki) vagy a Tátrában (Przewodnik Tatrzański) tevékenykedő vezető szintén nem jogosult a Szlovák Köztársaság területén hegyivezetői és hegyi kísérői tevékenység végzésére, kivéve, ha minősítését elismerték. Ugyanakkor a „Tátrai vezető” (Przewodnik Tatrzański) képesítés szlovákiai hegyivezetőként való elismerése sem lehetséges, mivel a képzés nem felel meg az 570/2007 sz. rendeletben foglaltaknak.
A NAHVSR érvénytelennek nyilvánítja az illetékes lengyel minisztérium által azon vezetők számára kiadott Európai szakmai kártyát (EPC), akinek végzettsége nem felel meg a Szlovák Köztársaság területén a hegyivezetői szakma követelményeinek. A törvénynek megfelelően a hegyivezetői szakma gyakorlására jogosítói képesítését csak a Szlovák Köztársaság Hegyivezetőinek Országos Szövetsége (NAHVSR) adhatja ki és ismerhati el.
Michal Gerčák
A NAHVSR Műszaki Bizottságának elnöke”.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés