Kétféle módon juthatunk fel a Tátra második legmagasabb csúcsára

Kétféle módon juthatunk fel a Tátra második legmagasabb csúcsára

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/09/19
A Tátra második legmagasabb csúcsára, a Lomnici-csúcsra felvonóval vagy hegyivezetővel juthatunk fel.
Hirdetés
A Tátra második legmagasabb csúcsára kétféleképpen lehet feljutni. A Lomnici-csúcsra (Lomnický štít, 2634 m) 1940-től közlekedik egy felvonó, amely először csak a csillagvizsgáló személyzetét szállította, de egy évvel később a nagyközönség előtt is megnyitották. Azóta több százezer embert vitt fel a csúcsra, ahová jelentősen kevesebben jutottak fel saját lábukon. Ráadásul az elmúlt 20 évben csak hegyi vezetővel lehetett feljutni. Mennyibe kerül a kabinos felvonó, illetve mennyit kell fizetni egy hegyi vezető szolgáltatásaiért, és mennyi időbe telik az egyik vagy a másik lehetőség?

A felvonó kényelmet és megtakarítást jelent

Ha felvonóval utazunk, jegyet kell váltani, amelyet a jegypénztárban vagy e-shopban tehetünk meg. A Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) a Lomnici-csúcsra és vissza szóló jegy ára a helyszínen 63 euró. Az utazás 3 szakaszra oszlik – kétszer kell átszállni. A felfelé vezető út összesen körülbelül 40 percet vesz igénybe, és több mint 1700 méter szintkülönbséget kell leküzdeni. A csúcson 50 percig maradhatunk, kb, ugyanannyi idő lemenni. Három felnőttnek ez 189 euroba kerül.
Kétféle módon juthatunk fel a Tátra második legmagasabb csúcsára-1
Csúcsmászás hegyivezetővel
Kétféle módon juthatunk fel a Tátra második legmagasabb csúcsára-1
Forrás: www.cas.sk
Az utazás paraméterei:
- Szintkülönbség: 1700 méter
- Fel- és lefelé vezető út, valamint a csúcson tartózkodás ideje összesen: 2 óra 30 perc
- Mennyibe kerül: 189 €.

Hegyi vezetővel drágább

Először is gondoskodnia kell egy hegyi vezetőről, aki egyszerre legfeljebb 3 ügyfelet vezethet a csúcsra. A túra Tátralomnicon kezdődik, onnan lehet feljutni a csúcsra. Az út 1800 méter szintkülönbséget tartogat, jó kondícióval 5-6 órát vesz igénybe, ugyanennyi idő a leereszkedés. Ülőszékes felvonóval feljuthatunk azonban a Lomnici-nyeregbe (Lomnické sedlo), így maga a túra 2000 méteres magasságból indul. Onnan 2 óra felfelé és két óra lefelé, plusz kétszer 40 perces felvonós utazás. Ha úgy döntünk, hogy a felvonót is használjuk, azért személyenként 28 eurót kell fizetni. Egy háromszemélyes parti vezetésért és a felvonóért 314 eurót kell fizetni. Ha valaki egyedül megy, csak a hegyivezetőért 180 eurót kell fizetni.

A túra paraméterei:

- Szintkülönbség: 1800 méter
- Fel- és lefelé vezeő út ideje: 10-11 óra
- Mennyibe kerül: 314 €.
Forrás és fotó: https://www.cas.sk

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés